Lief dagboek p.8

Een greep uit mijn dagboek (a.k.a geen logische verbanden, geen structuur) alleen mijn gedachten, zwart op wit.

21 maart 2021, Bergen aan Zee

Lief dagboek,

Langzaamaan vult mijn fotogalerij zich met nieuwe beelden. Afgelopen jaar bestond mijn fotogalerij voornamelijk uit kattenplaatjes en foto’s van boeken. Vandaag was ik even aan zee. Er was een harde wind maar oh wat is het fijn om uit te waaien en aan zee te zijn. Ik merk dat ik met vlagen besef dat we nu in 2021 leven. Dit was de eerste keer naar zee in het jaar 2021 voor mij. Hopelijk komen er nog veel keren bij.

De laatste tijd besef ik me veel meer dat de toekomst niet zo vast staat als dat ik denk en dat inzicht doet me goed. Ik merk dat ik het heel fijn vind om verhalen te lezen of podcasts te luisteren van mensen die het anders doen. Nu is er natuurlijk geen specifieke manier waarop je zou moeten leven maar toch heb ik vaak het gevoel gehad dat ik keuzes moest maken die een grote impact zouden hebben op de rest van mijn leven. Niets is minder waar weet ik nu. We maken gemiddeld zo’n 30.000 keuzes per dag dus ik ga je niet vertellen dat deze keuzes niet belangrijk zijn of geen verdere invloed op je leven hebben. Maar toch had ik tot voor kort het idee dat mijn studiekeuze mijn toekomst zou bepalen. Deels is dit waar, wanneer je de keuze maakt om een studie af te maken, weet je dat je zo’n 4 jaar bezig gaat zijn. We hebben het over 4 jaar, geen leven lang.

Het kan zijn dat ik mede door verwachtingen van anderen het gevoel kreeg dat ik mijn toekomst al had voorspeld door voor deze opleiding te kiezen. Wanneer ik over mijn opleiding vertel, bespeur ik dat men er vaak meteen vanuit gaat dat ik docent wil en ga worden. Dat begrijp ik trouwens volkomen. Wanneer iemand mij zou vertellen dat hij/zij op de politieacademie zit dan zou ik er ook snel vanuit gaan dat iemand bij de politie gaat werken. Het leven is alleen niet zo lineair. Dit alles doet me een beetje denken aan de groeimindset en de fixed mindset. Iemand met een groeimindset denkt in oplossingen en mogelijkheden en iemand met een fixed minset denkt voornamelijk aan het doel.

Voordat ik met mijn opleiding begon had ik het idee dat je voor deze opleiding koos als je docent wilde worden. Nu weet ik dat er na deze opleiding nog talloze mogelijkheden zijn. Wat dit onderwerp betreft ben ik dus een beetje van een fixed mindset naar een groeimindset gegroeid. Ik weet van mezelf dat teveel keuzemogelijkheden mij niet per direct verder helpen. Ik raak dan eerder overweldigd en dan wordt het lastig kiezen. Maar de gedachte dat er veel dingen mogelijk zijn in het leven maakt me blij. Het geeft me een gevoel van vrijheid en ruimte en die ruimte kan ik in deze tijd wel gebruiken. Volgens mij verlangen de meeste mensen wel naar vrijheid, juist in deze coronatijd. Wanneer je jezelf met je geest geen belemmeringen meer oplegt en leert denken in oplossingen creëer je al een groot deel van die vrijheid zelf. Om eerlijk te zijn heb ik dan ook geen idee wat ik ga doen na mijn opleiding en dat houd ik nog even zo. Ik vind het fijn om te weten dat ik op dit moment goed op mijn plek zit en dat ik het naar mijn zin heb. Er zijn nog zoveel leuke kansen, ik krijg nog een vrije ruimt die ik zelf mag invullen en volgend jaar mag ik nog een minor uitkiezen. Dat zijn allemaal dingen waar ik al naar uit kan kijken. Ergens geeft het ook rust dat ik voel dat ik op de juiste weg zit en hier leer wat ik moet leren. Na mijn opleiding zie ik dan wel weer verder. Genoeg over de toekomst, het leven is nu. Een mooie quote van de Franse dramaschrijver Armand Salacrou vind ik: ‘Sur la terre deux choses sont simples: raconter le passé et prédire l’avenir. Y voir clair au jour de jour est une autre entreprise’ . Naar het Nederlands vertaald betekent dit: ‘Twee dingen op aarde zijn simpel: over het verleden praten en de toekomst voorspellen. Van dag tot dag een helder inzicht hebben is een andere zaak’.

Het geeft rust dat ik voel dat ik op de juiste weg zit en hier leer wat ik moet leren.

Voor nu weet ik dat ik geniet van de zee, van goede muziek, van een zonnige dag en van nog zoveel meer. Wat is het fijn om je decor af en toe even te veranderen. Inmiddels ben ik weer heerlijk in mijn warme huis en het plan voor nu is om een kop thee te zetten en te lezen in de nieuwe Flow. Klinkt best goed toch?

Take care!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.