Over flow en leuke dingen

De regen tikt tegen mijn raam. Een geurkaars die naar koekjes ruikt verlicht mijn kamer. Het is ergens in maart maar vandaag voelt het eerder alsof we aan het begin van de herfst zitten. Ik draag een warme trui met kleurtjes en naast mij staat een grote plant.

Toen ik vandaag mijn slaapkamer aan het opruimen was en me even compleet verloor in het uitzoeken van willekeurige spullen, werd ik weer even teruggebracht naar mijn kindertijd. Als klein meisje kon ik uren spenderen in mijn kamer. Ik las, zocht mijn sieraden uit of ik was plaatjes aan het uitknippen voor een moodboard. Net als vandaag verloor ik op deze momenten de tijd uit het oog. heerlijk is dat. De staat waarin je dan verkeerd noemen we ook wel flow.

Flow gaat over een staat van bewustzijn waarin je volledig opgaat in je bezigheden. In goed Nederlands kun je flow omschrijven als de perfecte harmonie. Vaak als je iets in een flow doet, ben je verbaasd wanneer je na een tijdje op je telefoon of horloge kijkt en ontdekt hoeveel tijd er ondertussen verstreken is. (Jansen, 2020)

Je bereikt de staat van flow wanneer de uitdaging niet te moeilijk en niet te makkelijk is. De staat van flow zorgt ervoor dat je groeit.

Ik merk bij mezelf dat ik veel sneller in de flow staat terechtkom wanneer ik mijn telefoon minder gebruik. Vandaag had ik weer zo’n besefmoment dat je er zelf voor kunt kiezen om je telefoon uit te zetten. Logisch zul je denken, maar vaak ben je niet zo bewust van het feit dat je steeds ‘aan staat’ wanneer je telefoon aanstaat en naast je ligt.

Er zijn een aantal dingen die ik minder zou willen doen: nieuws kijken is zo’n ding bijvoorbeeld. Ik hoef even geen coronanieuws meer en het nieuws over de verkiezingen heb ik inmiddels ook wel een beetje gezien. Het liefst zou ik een uur voordat ik ga slapen geen beeldschermen meer willen gebruiken.

Het helpt vaak wel om jezelf de vraag te stellen: welke dingen wil ik minder vaak doen? Deze vraag geeft namelijk weer ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Een vervolgvraag kan zijn: waar zou ik deze tijd wel aan willen besteden? Er zijn genoeg leuke en fijne dingen namelijk.

Dit zijn 3 leuke dingen van afgelopen week:

1) De muur van mijn slaapkamer is van wit naar een warme kleur geel gegaan
Dit maakt mijn kamer een stuk warmer en gezelliger. Er is zoveel onderzoek gedaan naar de invloed van kleur op je hersenen. Ontzettend interessant al zeg ik het zelf. Geel staat bijvoorbeeld voor optimisme, logica en warmte. Verder is de kleur goed voor je concentratie en krijg je er inspiratie van.

2) Ik ben me gaan verdiepen in een minor
Volgend jaar mag ik een minor kiezen en ik merk dat ik nu al enthousiast begin te raken (de gele muur doet zijn werk). Het liefst zou ik iets met schrijven willen doen.

3) Een fijne wandeling met een leuke vriendin
Het voelt zo rijk om vriendinnen te hebben die zo dicht bij je staan. Vriendschap is zoiets moois dat het bijna niet te omschrijven is.

Ervaar jij de staat van Flow vaak?
Welke 3 leuke dingen van afgelopen week komen bij jou naar boven?Een gedachte over “Over flow en leuke dingen

  1. Die Winnie de Pooh is leuk he! We hebben ‘m op ons trouwkaartje gezet 😀
    Ik kom het snelst in een flow als ik stempels maak, dan vergeet ik alles om me heen. Dat zijn de fijne momenten!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.