Fijne momenten uit 2020

Een nieuw jaar is van start gegaan en hoe gek het ook is, een nieuw jaar voelt toch altijd een beetje als een schone lei. Of als een groot wit vel papier die je nog helemaal in mag vullen.

Hoe bizar dit jaar ook was (want dat was het), er zijn ook zeker highlights geweest. Hierbij deel ik fijne momenten van 2020, omdat het goed is om stil te staan bij wat je wel hebt kunnen doen. 2020 stond voor mij ook grotendeels in het teken van dankbaarheid en het besef dat ik het echt zo slecht nog niet heb. Ik heb veel meegeleefd met mensen die het moeilijker hadden, die in de zorg werkten of die familieleden hadden met corona. Dit alles liet mij zien hoe kostbaar het leven is en hoe dankbaar ik mag zijn voor het feit dat ik gewoon een fijne plek heb gehad waar ik mijn tijd kan doorbrengen. Ook liet het mij zien dat je in het leven te maken hebt met veel willekeur. Gezondheid is kostbaar en het is van belang om zorg te dragen voor jezelf en de mensen om je heen. Ik ben zelf niet heel erg van het steeds maar terug willen kijken maar toch leek het mij een goed idee om juist bij 2020 een artikel te schrijven met foto’s van fijne momenten. Want die fijne momenten waren er zeker ook. Hierbij een kleine greep.

Klik hier voor mijn 2019 en lees verder voor mijn fijne momenten uit 2020.


Bali
Het jaar 2020 begon voor mij op Bali. Hier vierde ik oud en nieuw en zwom ik tijdens oudjaarsavond in het zwembad kijkend naar de sterren. Nog steeds kijk ik hierop terug met een intens gelukkig gevoel. De cultuur, de mensen, het eten, alles was magisch. Ik koester deze herinneringen. Een uitgebreider stuk over mijn ervaringen op Bali kun je lezen in deze blogpost.

Column
In maart schreef ik mijn eerste column voor in de Hessencombinatie. Ik merk dat ik het echt heel fijn vind om met schrijven bezig te zijn. Voor mij kwam deze kans precies op het goede moment. Mijn columns kun je hier lezen.


Kamperen met een vriendengroep in Nederland
Voordat de strenge lockdown inging mocht je nog op vakantie in eigen land. En dat lieten we ons geen tweede keer zeggen. Ik heb een heerlijke tijd gehad met fijne mensen. We gingen naar de kinderboerderij, zwommen veel in het meer en we aten taart en huurden scooters, het was echt een feestje. Een belangrijke les die ik hieruit haalde was dat je met ‘minder’ een hele leuke tijd kunt hebben. We hebben echt zelf (letterlijk en figuurlijk) de slingers op gehangen en er een onwijs leuke tijd van gemaakt. We beleefden een intense avond bij het kampvuur en we hebben heel veel gelachen, gepingpongd en gesprekken gevoerd tot laat in de avond.

Mijn verjaardag aan zee
Dit was denk ik wel één van mijn bijzonderste en mooiste verjaardagen tot nu toe. Kijkend naar de zonsondergang, met mijn voeten in het zand met dierbaren om mij heen. Als ik eerlijk ben dan zou ik mijn verjaardag zo het liefst elk jaar willen vieren. Aan zee zijn geeft mij een groot gevoel van vrijheid. Het werkt zo relativerend om te luisteren naar het geluid van de zee. Op zulke momenten ervaar je goed wat echt belangrijk is in het leven.


Lezen, lezen en nog eens lezen
Ontzettend veel boeken gelezen omdat ik voor mijn gevoel alle tijd van de wereld had. Ik werd aangenaam verrast door het boek Norwegian wood van Haruki Murakami. Verder vond ik Conversations with friends en Normal people van auteur Sally Rooney heel fijn geschreven. Later ontdekte ik het plezier van Storytel. Via deze app luisterde ik tijdens wandelingen naar het boek Stoorzender, geschreven door Arjen Lubach. Klik hier voor 4 tools om meer te lezen en hier voor 10 redenen om te lezen.


Airbnb met vriendinnen
Ik huurde met 3 vriendinnen een fijn huisje in Dorst. We maakten wandelingen, aten tapas en dronken koffie. Het was ontzettend gezellig en wederom besefte ik mij dat Nederland onwijs mooie plekken heeft. Deze korte ‘vakantie’ liet mij beseffen hoe kostbaar vriendschappen zijn. Ik ken deze vriendinnen al vanaf de middelbare school en het is eigenlijk bizar om te zien hoe we zijn veranderd in de loop van de jaren. We zijn allemaal gegroeid op onze eigen manier en ik vind het bijzonder dat we nog steeds goed met elkaar overweg kunnen. We kunnen praten over de meest uiteenlopende onderwerpen en het is fijn dat we, hoewel we anders zijn op bepaalde vlakken, zo goed met elkaar overweg kunnen. We gunnen elkaar echt de wereld en dat is mooi.


Wandelen herontdekt
Hoewel ik altijd al wel heb gewandeld heb ik het wandelen in 2020 op een heel ander level (her)ontdekt. Ik ben op veel nieuwe plekken geweest en ik heb routes gelopen waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Dit resulteerde in veel goede gesprekken met vrienden, mooie wandelpaden en het spotten van herten en andere dieren. Ik denk oprecht dat ik in jaren nog nooit zoveel gelopen heb in mijn omgeving als het jaar 2020. Volgens mij heeft zowat heel Nederland het wandelen herontdekt. Wandelen verdiende een welverdiend plekje in de top 3 van bezigheden / activiteiten in de coronatijd.

Geknuffeld met katten
Mijn vriendin kreeg 2 ontzettend schattige kittens in 2020 die ik heb mogen bewonderen. Verder was ik natuurlijk veel thuis waardoor ik nog meer bij de katten kon zijn. Ik kreeg een soort herwaardering en ik kwam erachter dat ik altijd veel van ze kan leren. Ze slapen veel, lijken zich geen zorgen te maken en ze doen precies waar ze zin in hebben, heerlijk. Stiekem droom ik soms nog van een hond maar als ik naar deze foto’s kijk dan vergeet ik dat ook wel weer snel.


Lekker gegeten
Ondanks het feit dat de horeca natuurlijk dichtging dit jaar en we niet buiten de deur konden eten heb ik wel heerlijk gegeten dit jaar. Ergens was het natuurlijk ook wel een luxe want je kon thuis gewoon precies maken waar je zin in had. Ik heb veel recepten uitgeprobeerd en veel koekjes gebakken. Bij een vriendin in Breda at ik een heerlijke Poké Bowl (die me nog steeds is bijgebleven).

Fijne mensen
Tijdens mijn middelbareschooltijd maakte ik een eindwerkstuk over geluk. Ik onderzocht wat geluk was en of je hier invloed op kon uitoefenen. Tijdens dit onderzoek kwam ik erachter hoe belangrijk verbinding is. Je verbonden voelen met anderen is extreem belangrijk voor de mens. We kunnen informatie, herinneringen, ervaringen, gevoelens etc. delen, reflecteren, leren en noem maar op in het contact met de ander. Hoewel het in deze tijd lastiger was om af te spreken, heb ik voor mijn gevoel wel echt een verdieping in een aantal vriendschappen ervaren. Juist doordat iedereen in het zelfde ‘schuitje’ zat, kwam je erachter dat je vaak echt niet de enige was met bepaalde gedachten, ideeën of gevoelens. Verder is het heel fijn om te weten dat er altijd mensen voor je zullen zijn die willen luisteren, met je willen lachen of noem maar op. Dank jullie wel.


Natuurlijk is dit maar een kleine greep van de vele momenten van 2020 maar het zit hem juist vaak in die kleine fijne momenten, daar zijn we inmiddels wel achter.

Het geluk vermenigvuldigt zich slechts wanneer je het met iemand deelt.

Gilbert Cesbron

Ik wens iedereen een heel fijn en gezond 2021 toe.

5 gedachten over “Fijne momenten uit 2020

  1. zo fijn om te lezen Guin, ik reageer niet zo vaak op je posts hier maar wilde nog even zeggen dat ik het heel fijn vind dat ik weer een jaartje bij onze vriendschap kon optellen, je bent een fijn mens ❤

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.