10 vragen aan de creatieve duizendpoot Marit

In ’10 vragen aan..’ vraag ik aan verschillende mensen om 10 vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. De vragen zijn bij iedereen verschillend. Op deze manier wil ik de mensen die belangrijk voor mij zijn een speciaal plekje geven. Door hun eerlijke antwoorden te delen hoop ik anderen weer te kunnen inspireren.

Vandaag stel ik 10 vragen aan Marit Dekker. Marit woont in Breda en zit hier op de kunstacademie. Ik zou haar echt beschrijven als een creatieve duizendpoot, ze is namelijk van alle markten thuis. Ze maakt van alles (lees: potjes, illustraties, een podcast en ga zo maar door), heeft een passie voor planten en ze kan heerlijk koken. Wanneer je bij Marit bent dan voel je je meteen thuis, dat is wel duidelijk. Als ik haar zou moeten beschrijven in 3 woorden dan zou ik de woorden: down to earth, eerlijk en open minded kiezen. En daarbij komt natuurlijk het feit dat ze mega creatief is maar dat was inmiddels al wel duidelijk. Wat ik fijn vind aan Marit is dat ze alles altijd goed kan relativeren, heerlijk vind ik dat.

1. Van welke kleine dingen kun je genieten? 
Ik denk dat er heel veel dingen zijn waarvan iedereen gelukkig wordt, dan denk ik aan zoiets als de zon bijvoorbeeld. Maar waar ik nou echt van geniet? Er zijn een paar dingen waar ik nu echt gelukkig van word; eten staat op 1. Ik houd van eten en dat weet iedereen om mij heen. Ik zou er misschien nog wel een boek over kunnen schrijven. Het liefst sta ik uren in de keuken een verse pasta te maken of een noedelsoep met ingrediënten van de Toko. Maar ook het feit dat er zoveel smaken zijn die keer op keer goddelijk blijven. Als ik ga slapen dan ben ik al bezig met wat ik de volgende ochtend ga ontbijten. Misschien een gepocheerd ei op avocado toast met zeezout, peper en olijfolie.  

Oké even iets anders dan eten, de laatste tijd word ik erg gelukkig van glazuur. En dan niet de glazuur die je op een taart smeert maar op je keramiek. Doordat ik veel bezig ben met pottendraaien, ben ik ook veel bezig met welke kleurtjes glazuur eroverheen moeten. Ik kan helemaal gelukkig worden van schappen met potjes glazuur of uren naar YouTube video’s kijken over glazuren en hoe het uit de oven komt.  

2. Wat voel je als je verliefd bent? 
Wat een vraag! Ik denk dat dit voor iedereen anders kan zijn maar ik zal proberen te omschrijven hoe het voelt. Allereerst voel je je intens gelukkig, eigenlijk is alles intens. Je wilt cheezy romantische films kijken en liefdesliedjes op repeat zetten. Het is voor mij alsof je een lot hebt gewonnen met 50.000 euro. Je had het niet per se nodig maar ook niet verwacht en je bent er enorm blij mee! Ik voel wanneer ik verliefd ben gewoon heel veel liefde, respect en trots over de ander maar ook voor mijzelf. Tja en daarnaast moet je gewoon heel veel lachen, grinniken en nog meer giechelen. Lekker cliché maarja, die komen ook ergens vandaan toch?  

3. Ben je het eens met de stelling: Voor wat, hoort wat? 
Ja en nee. Aan de ene kant ben ik van mening dat je niet per se iets moet weggeven of ruilen voor iets anders wat jij wilt. Je kan het ook allemaal hebben. Je hoeft bijvoorbeeld niet pijn te leiden om mooi te zijn. Ik houd niet zo van de gedachte dat je het een niet kan hebben als je het ander al hebt. Dat idee vind ik nogal ouderwets. We leven in een tijdperk waar sommige mensen wat meer mogen nemen in plaats van weggeven. Groepen die in de minderheid zijn en meer hun ruimte mogen innemen. 

Aan de andere kant gaat het ook over balans. Geef iets en je krijgt er iets voor terug. Dit zie je bijvoorbeeld in relaties met andere mensen zoals vriendschappen. Je geeft en neemt van elkaar maar dit gebeurt op een soort natuurlijke manier waardoor het geen race wordt. Als je vriendschap gezond is dan ben je niet buiten adem maar heb je nog meer energie om een extra rondje te rennen! 

4. Welke dingen staan nog op je to do-list? 
Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet echt een duidelijke to do-list heb. Natuurlijk heb ik ook die lijstjes met oh vandaag moet ik stofzuigen en de was doen. Maar als het om doelen gaat die ik nog wil bereiken dan laat ik dat altijd vrij open. Wel denk ik een beetje in richtingen. Ik wil bijvoorbeeld heel graag naar Amerika en Japan. Maar ook wil ik graag iets van een eigen studio en safe space creëren om te kunnen blijven maken en mijzelf volledig te kunnen ontplooien als beeldmaker. Verder wil ik toffe programma’s, films, podcasts, boeken en series maken waarmee ik mijn normen en waarden kan meegeven aan de jongere generatie. 

Wat heb ik gemist of wat had ik mijzelf willen meegeven?

5. Waar haal je inspiratie vandaan?  
Pfoe, overal en nergens! Veel inspiratie haal ik uit mijn eigen verleden. Wat heb ik gemist of wat had ik mijzelf willen meegeven? Verder luister ik veel naar mensen hun persoonlijke verhalen. Toch ben ik ook die persoon die uren op Pinterest en YouTube kan scrollen voor allerlei nieuwe technieken, kleurcombinaties en materialen. Waar ik normaal gesproken ook veel inspiratie vandaan haal is op mijn mooie kunstacademie in Breda, waar geweldige mensen studeren die mega inspirerende dingen maken. Dat mis ik in deze tijd enorm.

6. Wat zie jij als het belangrijkste moment in je leven tot nu toe? 
Ik denk meteen aan een relatie met mijn ex destijds die uitging. Ik was 14 toen ik aan de relatie begon en 17 toen het uitging. Hij was 3 jaar ouder en in een totaal andere fase dan ik. Het was allesbehalve een gezonde relatie. Ik zat precies in de fase wanneer ik moest uitvogelen wie ik was en daar is geen ruimte voor geweest. Ook had ik geen idee wat ik leuk vond en waar mijn interesses lagen. Toen het eenmaal uitging en er ineens ruimte ontstond voor mijzelf veranderde ik volledig. Ik ging alles ontdekken en allerlei avonturen aan, hoe groot of klein die ook waren. Achteraf is dit precies wat ik nodig had om mijzelf te kunnen vinden en onvoorwaardelijk van mijzelf te gaan houden. Dat zou iedereen ook eens moeten proberen haha! 

7. Wat is iets waarvan je zou willen dat je het eerder had geweten? 

Één woord: ZELFLIEFDE. Er is niks mis met heel veel van jezelf houden, jezelf geweldig vinden en iedere keer als je in de spiegel kijkt denken: Damn jij ziet er goed uit en je mag er zijn! Sterker nog iedereen heeft het nodig. Mensen kunnen tegenwoordig heel goed elkaar afkraken op het internet om zo zichzelf beter te voelen. Maar dat is nergens voor nodig. Laat iedereen in zijn waarde en dus ook jezelf! Houd van jezelf en omarm jezelf. Hoe eerder je hier goed in wordt, hoe eerder wij de maatschappij een stukje mooier kunnen maken. 

8. Wat zou je de jeugd van tegenwoordig willen meegeven? 
VEEL haha! Maar als het op een paar dingen neerkomt dan is het dit: Respecteer elkaar, laat iemand in zijn waarde en wees volledig jezelf zonder enkele vorm van schaamte. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan maar ik denk dat dit wel elementen zijn die jou gelukkig kunnen maken. Jongeren zijn zo bezig met het op andere mensen willen lijken terwijl die van de buitenkant natuurlijk alleen het perfecte plaatje laten zien. Dit zorgt ervoor dat mensen elkaar naar beneden halen die niet aan bepaalde standaarden voldoen. Ook zorgt het nastreven van een fantasiebeeld voor een enorme onzekerheid bij jezelf en bij anderen. Kortom: Doe waar jij zit in hebt, ken geen schaamte en laat zien wie jij nu echt bent. Daar kunnen wij allemaal alleen maar van genieten denk ik. Want niets is heerlijker dan allemaal diverse mensen met mooie unieke eigenschappen en talenten! 

9. Waar ben je het meest trots op?  
Oef dat vind ik best een moeilijke vraag.. Ik denk dat ik gewoon trots ben op het feit dat ik iemand ben geworden die sterk in haar schoenen staat en weet wat ze wilt in het leven. Als ik een doel heb dan laat ik dat niet zomaar los. Natuurlijk sta ik ook open voor andere routes maar als ik ECHT iets wil dan gebeurt het meestal ook wel. Ik voel mij krachtig (niet 24/7 natuurlijk maar wel vaak) en geef mijzelf de ruimte om te blijven groeien en te leren. Kortom, ik ben trots op mijzelf en het feit dat ik dit kan zeggen zonder dat ik mij er voor schaam of het egoïstisch vind. Want zoals ik al eerder zei: zelfliefde is je beste vriend! 

10. Hoe is het om Guinevere als vriendin te hebben? 

Uniek en eigen. Guinevere is iemand die je 3 weken niet kan spreken, dan opeens weer wel en dan is het meteen goed. Ze is zacht, accepterend en nieuwsgierig. Stiekem is ze heel wijs maar dat komt er nog niet altijd even vloeiend uit, haha heerlijk vind ik dat en daar kan ik soms wel om lachen. Ook komt ze soms onverwacht uit de hoek met een grap of een gedachte om mij weer even op scherp te zetten, daar houd ik van. Verder is ze enorm zorgzaam en geeft ze enorm veel liefde aan alles en iedereen om zich heen. Iedereen heeft eigenlijk gewoon zo’n vriend of vriendin nodig in zijn/haar/diens leven!  

Bedankt voor deze mooie woorden Marit. Je mag zeker trots zijn op jezelf. Je deelt je kennis, gevoelens en ervaringen met behulp van creativiteit en inspireert zo vele anderen. Dat is prachtig. Ik hoop nog lang te mogen genieten van al het moois wat er is en ik ben benieuwd naar al het moois wat er nog gaat komen in de toekomst.

Volg Marit hier op Instagram:
Creatief werk: https://www.instagram.com/marit.the.creator/?hl=nl 
Persoonlijke account: https://www.instagram.com/marit.dekkerr/?hl=nl
Fotografie: https://www.instagram.com/maritzfotos/?hl=nl 
2 gedachten over “10 vragen aan de creatieve duizendpoot Marit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.