ups en downs

Vandaag las ik in de Flow de volgende zin: ‘Het leven is niet de horizontale lijn die zich voor je uitstrekt, maar gewoon die verticale lijn van dit moment.’

Ik vind dat een mooie zin. Al denk ik dat wanneer je naar het grotere geheel kijkt en je flink wat uitzoomt, je uiteindelijk toch weer bij die horizontale lijn terecht komt. Het gekke is dat wanneer je een ‘down’ momentje hebt, je pas beseft hoe goed je het daarvoor had. Het lijkt dan wel alsof we die mindere momenten echt nodig hebben om weer te kunnen realiseren hoe goed we het wel niet hebben in het grotere plaatje.

Deze middag kreeg ik een video van Rupert Spira doorgestuurd. Een meisje vraagt in deze video wat zij kan doen tegen de angst die zij soms voelt wanneer ze geen controle heeft over situaties omtrent haar familie en geliefden. Het komt erop neer dat ze bang is om haar geliefden te verliezen. Ze voelt dan dat haar lichaam en gedachten in de stress en angst schieten. In de video vraagt ze wat ze hieraan kan doen. Rupert stelt haar een aantal vragen;

Wie ben je zonder deze angst, gedachten en herinneringen?
Wie ben je zonder je geliefden?
Wat blijft er van je over wanneer dit alles niet meer uitmaakt?


Het meisje weet even niet zo goed wat ze moet zeggen en zegt dan: bewustzijn, energie. Rupert vraagt haar of dit vervelend voelt. Nee het voelt niet vervelend is haar antwoord. Rupert Spira maakt met een enkele zin duidelijk dat je hier alleen komt en gaat en dat je niet moet vechten tegen je angsten maar jezelf vragen kunt stellen. Vragen als: ‘Wat als ik mijn ouders zou verliezen? Wat als mijn partner mij verlaat?’ enzovoorts. Door het gevoel en de angst dieper te onderzoeken besef je je uiteindelijk beter dat de angst irrelevant is. Je hebt er geen controle over en uiteindelijk ben jij ook compleet en heel zonder je herinneringen, je gedachten en je geliefden.

Ik besef mij steeds beter dat het veel moed vergt om te durven kijken naar je gevoelens, je gedachten en je angsten. Het is op de korte termijn makkelijker om ervan te vluchten, je kop in het zand te steken of je er tegen te verzetten. Het mag er ook gewoon zijn. Een mooie zin vind ik: ‘Het is wat het is, niet meer en niet minder en dat is oke’.

Ik leer nu ook steeds beter dat het leven fluïde is. Het is aan jou of je meebeweegt.

Life isn’t about the number of ups and downs that you experience, but how you deal with them.

Frank Sonnenberg

Nog een aantal dingen die ik de afgelopen tijd leerde:
– muziek is een echte mood booster
– met denken los je niet alles op, soms creëer je er zelfs nieuwe ‘problemen’ bij
– drink geen koffie voor het slapengaan (best logisch)
– neem niet alles voor vanzelfsprekend
– minder verwachtingen = minder teleurstellingen

Ik hoop dat iedereen kan genieten van de decembermaand. Hoewel het allemaal anders dan anders is, wens ik iedereen toch heel veel fijne dagen. Misschien dat je het extra gezellig voor jezelf kunt maken. Ik doe zelf waarschijnlijk mee aan een soort kerstkaartenswap met vreemden, dat kwam toevallig op mijn pad. Verder ga ik een aantal intenties opschrijven voor de komende maand. Bizar dat het jaar 2020 alweer bijna voorbij is.

Take care!

2 gedachten over “ups en downs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.