Terug naar de basis

guin3-5

Ik schrijf dit stuk met de intentie om mijn inzichten van afgelopen tijd te delen. Het liefst schrijf ik zonder na te hoeven denken over wat ik precies wil gaan schrijven. Het gebeurt gewoon. De letters verschijnen op het scherm. De weersveranderingen van dit moment komen redelijk overeen met de veranderingen die binnen in mij plaatsvonden. De afgelopen weken voelden als chaos en nu weet ik waar dat gevoel vandaan kwam. Ik moest terug naar de basis, geen stappen vooruit denken maar juist even teruggaan. Teruggaan naar mijn gevoel, mijn lichaam en naar de rust.


Knopen doorhakken
Als er iets is wat ik afgelopen weken ondervonden heb, dan is het dat ik het op bepaalde momenten in mijn leven, onwijs lastig vind om knopen door te hakken. Op momenten van onrust en chaos gaat mijn hoofd aan de gang met het bedenken van honderden mogelijkheden. Die gedachten gaan een beetje als volgt: ‘Wat als ik dit kies, wat als ik dit doe, wat als ik de verkeerde keuze maak, staat dit voor altijd vast?’ En noem maar op. Het is een trucje van het brein waardoor ik mij alleen maar verder van mezelf verwijderd voel. Er ontstaat meer chaos en de ruimte verdwijnt. Onlangs volgde ik een yogales waarbij je een woord in je op mocht laten komen. Bij mij kwam het woord: ‘leegte’ naar voren. En dit kan voor sommigen negatief klinken maar ik had deze leegte juist heel erg nodig. Ik had behoefte aan structuur en rust. Aan een lege bladzijde, een leeg vel papier met overzicht.

Inmiddels heb ik een aantal knopen doorgehakt. En ik kan niet uitleggen hoe bevrijdend dit voelt. Het was alsof ik mezelf de rust van een definitieve keuze maken niet gunde. Alsof ik altijd mijn kansen open moet houden, ik altijd voor twee dingen tegelijk moet gaan en dit zorgt ervoor dat er geen ruimte kan zijn voor focus. Want probeer dat maar eens, je focussen op twee verschillende dingen. Redelijk vermoeiend en ook niet echt aan te raden.

_DSC0051

Stapje voor stapje
Het internet is zo’n voorbeeld van iets dat constant in beweging is. Je kunt elke minuut het nieuws blijven volgen maar voor je het weet haalt het leven je dan langzaam in. Ik dacht altijd dat je sprongen moest maken en dat iets niet snel genoeg kon, inmiddels weet ik dat je een berg stapje voor stapje beklimt en dat een sprint in dit geval niet de slimste manier is. Het wonderbaarlijke is dat ik op dit moment in mijn leven even geen stapje hoefde te zetten. Ik moest alleen kiezen en juist teruggaan naar mijn basis. Hoe vaak in ons leven durven we een stapje terug te doen?

Vandaag rolde ik mijn yogamat uit om een aantal keer de zonnegroet te doen. En bij deze oefening veranderde er iets in mij. Ik voelde mijn voeten op de grond, ik kwam in mijn lichaam en ik merkte dat ik mij in een lange tijd niet meer zo had gevoeld. Ik voelde me gedragen door de aarde en ik voelde dat de energie weer ging stromen. Het kan zijn dat dit redelijk vaag klinkt maar eigenlijk is het niets anders dan uit je hoofd komen en overige ballast laten gaan. Het is alsof je met een beladen rugzak op stap gaat en er onderweg voor kiest om alleen verder te wandelen met de belangrijkste spullen die je nodig gaat hebben voor je reis. Je maakt keuzes, je laat los wat niet behulpzaam is en dan ga je door. Hierdoor maak je de reis minder zwaar voor jezelf, je ontdoet jezelf letterlijk van het overbodige. Ik hoop oprecht dat ik altijd door blijf gaan met het beoefenen van yoga en het blijf integreren in mijn leven. Een korte oefening kan al iets in beweging zetten.

Geniet van dit moment
Kennen jullie het verhaal van rupsje nooit genoeg? Eigenlijk is dat een beetje hoe je door het leven gaat wanneer je continu bezig bent met het verbeteren van de situatie en van jezelf. Ik leefde afgelopen weken ook een beetje als rupsje nooit genoeg. Wanneer ik stukken lees van vroeger dan besef ik dat ik de doelen die ik toen had heb gehaald. En ik moet bekennen dat ik deze doelen allang weer vergeten was. Er is namelijk altijd weer een ander doel. En dit is jammer omdat het er bij mij voor zorgde dat ik niet echt trots op mezelf kon zijn. Ooit zei iemand tegen me: ‘Waarom gun je het jezelf niet om tevreden te zijn?’ Die zin kwam zo even ui de lucht vallen en ik wist toen: deze persoon heeft gelijk. Waarom zou je het jezelf eigenlijk aandoen om de hele tijd bezig te zijn met het volgende, waarom zou je niet genieten van dit moment?

guin3-8

Dat zijn interessante vragen als je het mij vraagt. En ik merk dat ik steeds beter ga inzien dat je het leven niet zo serieus hoeft te nemen. Ik bedenk me nu dat dit van die dingen zijn die ik vroeger las in een boek of een tijdschrift, het zijn natuurlijk allemaal van die open deuren die iedereen eigenlijk wel weet, maar toch is het anders wanneer je het zelf gaat tegenkomen in je eigen leven. Ik weet van mezelf dat ik nog lang niet ben uitgeleerd. En dit zijn van die dingen die ik weer eens een keer vergeet, teruglees, weer vergeet, geconfronteerd wordt, het dan weer besef en ga zo maar door. Het is een constante beweging.

Gisteren vroeg iemand wat kleine dingen zijn die mij blij maken en dat lijkt mij wel een leuke vraag om dit stuk mee af te sluiten.

Dus bij deze: Welke kleine dingen maken jou blij?

Een kleine greep uit mijn antwoorden:
Ik word blij van een zonnige dag, de vogels die fluiten, een knuffel, een echte ontmoeting, van bijzondere mensen met een eigen verhaal, het vinden van nieuwe muziek, van de kleuren, geuren en vormen van bloemen, van dieren, van mooie luchten, van een brief, van het schrijven van een stuk tekst, een heerlijke kop thee, van het geven van een compliment, van een regenboog, ja, ik word blij van die kleine bijzondere momenten (die je alleen ziet en beleefd als je nu aanwezig bent).

2 gedachten over “Terug naar de basis

  1. Wat een puur stuk Guin! Ik vind het beeld van die zware rugzak afdoen en alleen meenemen wat je echt nodig hebt, heel sterk… Die komt binnen! Wat een mooie inzichten heb je gehad zeg… Liefs en dikke kus!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.