Eenzaamheid onder jongeren

_DSC0076

Eenzaamheid is pijnlijk en het voelt best kwetsbaar. Maar toch is het iets universeels. Ik hoor alleen zelden leeftijdsgenoten over dit onderwerp praten. Van ouderen weten we dat ze zich weleens eenzaam voelen maar wij jongeren hebben toch zoveel mogelijkheden? We kunnen per direct een appje sturen naar die vriendin, videobellen of met het versturen van een meme of een nummer laten weten dat we aan iemand denken. Maar hoe snel je iemand kunt contacteren, hoe vluchtig het contact uiteindelijk voelt en hoe snel je berichtje weer verdwijnt in de grote massastroom van alle internet-informatie.

Zelf denk ik niet dat eenzaamheid iets van deze tijd is. Vroeger voelden mensen zich vast en zeker ook eenzaam. Maar misschien was er wel vaker ‘echt’ contact. Misschien keken mensen elkaar vaker echt aan en luisterden ze beter naar de verhalen. Misschien dat we vroeger vaker naar elkaars vakantie verhalen vroegen en samen door fotoboeken bladerden. Ik weet het natuurlijk niet omdat ik er niet bij was, maar wat ik wel weet is dat ‘verbondenheid’ soms zo ongrijpbaar voelt. De verbondenheid in tijden van social media vind ik dus nog wel een dingetje.

Gerine Lodder is ontwikkelingspsycholoog aan Tilburg University. Zij doet hier onderzoek naar eenzaamheid onder jongeren. “Eenzaamheid onder ouderen is een probleem dat inmiddels breed wordt erkend. Bij jongeren is dit niet het geval. Er wordt denk ik snel gedacht dat eenzaamheid bij jongeren slechts een fase is. Iets dat wel weer overwaait.” Aldus, Gerine.

Verder komt er in een Vlaams onderzoek naar voren dat vermoedelijk 3 tot 10 procent van de jongeren chronisch eenzaam is. 

Wanneer ikzelf opzoek ga naar de betekenis van eenzaamheid kom ik uit bij de volgende uitleg, ik citeer: ”Eenzaamheid is iets anders dan sociaal isolement. Eenzaamheid is een gevoel, sociaal isolement een situatie. Anders gezegd: er is wezenlijk verschil tussen alleen zijn, en je alleen voelen. Uit neuropsychologisch onderzoek naar eenzaamheid is duidelijk dat bij eenzaamheid hetzelfde hersengebied geactiveerd is als wanneer men fysieke pijn voelt.”

Deze betekenis voelt voor mij kloppend en hier kan ik mij dan ook in vinden. Er zit wel degelijk een verschil in je eenzaam voelen of eenzaam zijn. En daarbij hoeft ‘alleen zijn’ niet te betekenen dat je ook eenzaam bent. Ik vind het heerlijk om af en toe op mezelf te kunnen zijn. Dan hoef ik met niemand rekening te houden en dan kan ik precies doen wat ik zelf wil. 

Voor mij ligt eenzaamheid eerder in het stukje ‘verbondenheid’ waar ik het eerder over had. Wanneer je op een feestje bent met mensen die hele andere normen, waarden en interesses hebben kan je je best alleen voelen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je in de interessantste gesprekken ooit terecht raakt en de beste avond van je leven hebt, maar die kans is iets minder groot. Om deze reden is het denk ik heel belangrijk om mensen om je heen te hebben die openstaan voor jou ideeën en verhalen. En het helpt denk ik zeker wanneer je bepaalde raakvlakken hebt. Verder zou het naar mijn idee helpen als we allemaal iets opener over onderwerpen als eenzaamheid zouden praten. Want daar ligt nog steeds een redelijk taboe op. Je kan bij alle feestjes en activiteiten aanwezig zijn maar je toch eenzaam voelen en dat hoeft niemand op te vallen. Want je bent toch omringd met mensen?

Zelf schrijf ik over dit onderwerp omdat een aantal leeftijdsgenoten zo dapper waren om zich te uiten en aan mij vertelden dat ze periodes van eenzaamheid ervaren. En weetje, dat is oke. Maar het is extra fijn om dan te weten dat je niet de enige bent.  De tip die ik iedereen die zich weleens eenzaam voelt wil geven is dan ook: praat erover. En zoek mensen met dezelfde interesses. Mensen bij wie jij je fijn voelt en waar je volledig jezelf bij kunt zijn. En als laatste tip zou ik willen meegeven om verbonden te blijven met jezelf.

 

2 gedachten over “Eenzaamheid onder jongeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.