Eerste hulp bij stress

IMG_20191107_155634

Ik denk dat ik wel voor een heel groot deel van de bevolking kan spreken als ik zeg dat teveel stress ervaren niet goed voelt. Twee dagen geleden stuurde ik dit berichtje in een whatsapp groep met mijn vriendinnen:
”Hoe gaan jullie het best om met stress? Wat doen jullie wanneer jullie gestresst zijn? En wat werkt voor jullie?”

Deels omdat ik stress nu eenmaal een mega interessant onderwerp vind maar ook omdat ik mij die dag een beetje onrustig voelde. Ik kreeg meteen spraakopnames met advies (super behulpzaam en waardevol)! Een dag later stuitte ik op blogberichten waar ik ooit aan begonnen was (zogeheten concepten). De titel van een concept luidde: ‘Stress’ en toen wist ik dat ik verder kon en wilde schrijven aan dit stuk over stress.

Veel mensen zijn tegenwoordig gestrest. We maken ons druk over de kleinste dingen maar het kan ook goed zijn dat er diepere redenen achter deze stress liggen. Zelf ervaar ik vaak een bepaalde onrust wanneer ik teveel stress ervaar. Zowel in mijn hoofd als in mijn lichaam. Vandaar dat ik een aantal tips op een rijtje heb gezet om te ontstressen (want dat is mega belangrijk).

giphy (9)

Wat is stress eigenlijk?
Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Stress is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. 

Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning weer af.

Dit betekent dat stress dus best positief kan zijn en je kan helpen om paraat te zijn voor belangrijke momenten in je leven. Stress kan handig zijn wanneer je echt even moet presteren, maar wanneer de stress na zo’n prestatie niet verdwijnt is het niet meer behulpzaam en dus ook niet meer gezond.

Wat is ongezonde stress?
Als de stress lang duurt, is er meer tijd nodig om te herstellen. Ditzelfde geldt voor een hevige stressreactie: hoe heviger de reactie, hoe meer tijd je nodig hebt voor herstel. Ook als er veel momenten van stress zijn, is er te weinig tijd om tussendoor te herstellen. Kortom: als stress te lang aanhoudt, te vaak voorkomt en/of te groot is, is er onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen. Dan is er sprake van ongezonde stress.

Aangezien veel studenten momenteel bezig zijn met hun tentamens heb ik een paar tips op een rijtje gezet die er voor kunnen zorgen dat je op het juiste moment je rust kunt pakken en je niet gek laat maken door alle taken die je nog moet doen.

giphy (10)

1. Mediteren

Mediteren kan helpen bij slaapproblemen, bij piekeren, bij concentratieproblemen, het kan rust geven aan je lichaam en geest en het kan spanning en stress wegnemen. Veel mensen hebben een bepaald beeld bij mediteren. Maar eigenlijk is het niets anders dan stilzitten met jezelf en je gedachten. Vervolgens kun je deze (pieker)gedachten voorbij zien komen zonder daar verder iets mee te doen. Naarmate je vaker mediteert kun je merken dat het je steeds minder moeite gaat kosten om weer terug te komen bij jezelf.

2. (power)nap

3. Een bad nemen / gaan douchen

4. Yoga / stretchen

5. Knuffelen
Bij aanraking van je lichaam wordt Oxytocine aangemaakt in de hersenen. Deze hormonen geven seintjes aan de hypofyse en vervolgens gaan ze rechtstreeks naar het zenuwsysteem. Dit zorgt ervoor dat het oxytocinegehalte verhoogd wordt. En dit zorgt weer voor het gevoel van verbondenheid, vertrouwen en een grotere weerbaarheid tegen stress (en verslaving).

6. (In je eentje) naar buiten gaan
Natuurlijk kan je ook met iemand anders een wandeling gaan maken maar toch adviseer ik om ook echt om je heen te blijven kijken en aanwezig te zijn. Zelf luister ik vaak naar een podcast maar ik merk dat wanneer ik gestrest ben ik het liefst zo min mogelijk prikkels en nieuwe informatie wil ervaren. Je kan natuurlijk muziek opzetten maar kies dan het liefst voor muziek die je niet teveel afleidt. Instrumentale muziek kan bijvoorbeeld heel fijn zijn. Frisse lucht is ontzettend belangrijk voor je brein.

7. Je gevoelens uiten
Met iemand praten doet wonderen. Ik wil anderen niet graag opzadelen met mijn stress of gepieker. Maar toch merk ik vaak dat wanneer ik de dingen gewoon deel er meer ruimte ontstaat en dat het oplucht om mijn gevoelens te uiten. Van anderen krijg ik dan juist vaak terug dat ze zich herkennen en het fijn vinden om te merken dat ze niet de enigen zijn met deze gevoelens. Soms kan je dus door te delen ook een ander helpen. Je bent niemand tot last. En wanneer je stress ervaart en het moeilijk je het lastig vindt om de situatie te relativeren dan is er altijd nog die ene vriend of vriendin die je graag een handje helpt.

Wanneer je iets van deze lijst hebt gedaan en het gevoel hebt dat je weer aan de slag kunt gaan met de dingen die je moet doen dan kan het helpen om een kopje thee te zetten en rustig even te gaan zitten met een pen en papier. Schrijf nu alles op wat je graag zou willen doen vandaag (maar let op: wees realistisch). Zorg ervoor dat je niet te hard van stapel loopt en zet de 3 belangrijkste dingen bovenaan. Op deze 3 dingen ga je je vandaag focussen, de rest komt misschien later.

Haal een keer diep adem en vergeet dat er meer in het leven is dan stressen om een afspraakje, tentamen of wat dan ook. You got this.
giphy (8)

 

2 gedachten over “Eerste hulp bij stress

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.