Leren van je fouten

Processed with VSCO with g3 presetEen iets serieuzer stukje over het maken van ‘fouten’ en hoe je van je fouten kunt leren.

Het maken van ´fouten´, missers of hoe je het dan ook wilt noemen, hoort er allemaal bij. Je kan moeilijk geen fouten maken en ik denk dat iedereen weleens een ”misser’ maakt. Of dat nu in een relatie met een ander is, of met jezelf, het is moeilijk om fouten te voorkomen. Achteraf kun je natuurlijk spijt hebben van bepaalde dingen die je hebt gezegd of hebt gedaan maar dit lost verder niet echt veel op. Persoonlijk denk ik niet graag in ‘goed’ of ‘fout’ maar vaak heb je zelf wel een idee bij een situatie wanneer die zich voordoet. Besef komt helaas vaak achteraf. Dit komt doordat ons brein pas achteraf gaat zoeken naar argumenten die bij ons gevoel passen.

Vaak wil ik iets het liefst zo snel mogelijk vergeten. En het liefst ga ik niet meer terug naar een pijnlijk gevoel. Het is dan ook best confronterend om de situatie weer naar boven te halen en alles langs te gaan. Maar toch is dit in veel gevallen wel verstandig. Het best is natuurlijk om te leren van je fouten. Want als je ze niet kunt voorkomen dan kun je er in ieder geval nog iets van leren. Zodat je de situatie een volgende keer anders kunt aanpakken. Toch blijft dit wel lastig, want wij mensen vallen nu eenmaal snel in patronen en gewoontes. Maar hoe doe je dat dan, leren van je fouten? Er bestaat een heel stappenplan (met 7 stappen) en die is als volgt:

1. erken de fout
Ja, stap 1 is voor veel mensen vaak het moeilijkst. Het is natuurlijk ook een beetje een ego ding. Erkennen dat je een fout hebt gemaakt of een situatie niet handig hebt aangepakt is lastig. Misschien heb je iemand gekwetst, ben je over een grens gegaan of ben je niet eerlijk geweest naar jezelf. Maar pas wanneer je je bewust bent van de fout kun je er van leren. Wij mensen vinden het lastig om een fout te erkennen omdat het soms niet klopt met ons zelfbeeld. We hebben vaak een ander beeld in ons hoofd en wanneer we iets verkeerds doen komt dit beeld niet overeen. Dat is lastig en daarom ontkennen we dingen liever. Maar nogmaals, wanneer je de ‘fout’ erkent komt er meer ruimte voor beweging en verandering.

2. neem de verantwoordelijkheid
Wanneer je de fout hebt erkent is het makkelijk om meteen te gaan wijzen naar de ander. Zo hoef je minder lang met een rotgevoel te blijven zitten. Want hij/zij heeft óók iets gedaan wat niet fijn was etc. Maar hierbij is het belangrijk om je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Pas dan kan de ander dit ook doen. Je komt door te wijzen namelijk alleen maar in een soort vicieuze cirkel terecht. En de kans is dan groot dat je de ander en daarmee ook jezelf nog meer gaat kwetsen. Verder kan het nemen van je eigen verantwoordelijkheid heel veel gedoe besparen. Wanneer je je niet bemoeit met de ander dan krijgt de ander ruimte, vrijheid en je vertrouwen om te doen wat hij/zij wil. En daardoor kan iemand nog meer groeien.

3. kijk naar de oorzaak
Het is handig om te kijken naar de oorzaak. Waar ging het mis, wanneer voelde je je gekwetst? Waar werd je boos, verdrietig of noem maar op. Ga terug naar het moment en probeer objectief te kijken naar het kantelpunt in de situatie.

4. wat zijn verbeterpunten
Nu je weet waar het ‘mis’ is gegaan kun je kijken wat je zelf aan deze situatie kan doen. Stel je voor dat dit nog een keer gebeurt in de toekomst wat heb je dan nodig om minder van slag te raken? Misschien is het verstandig om te werken aan assertiviteit, je zelfvertrouwen, je zelfbeeld, je bemoeizucht of wat het dan ook mag zijn.

5. zie het verschil tussen fout zijn of een fout begaan
De weg van de minste moeite zit hem in de slachtofferrol. Je kunt nu natuurlijk zielig in een hoekje gaan zitten, 4 repen chocola naar binnen werken en nog steeds balen dat er iets is gebeurd of dat iets niet ging zoals je had gehoopt dat het zou gaan. Maar dit is echt pure tijdverspilling. En je helpt er niemand mee. Weet dat iedereen weleens een ‘fout’ maakt en dat dat helemaal menselijk is. Wees je ook bewust van je intentie. Waarschijnlijk wil jij het best voor de ander en voor jezelf. Het betekent niet meteen dat je een fout mens bent of je hart niet op de goede plek hebt zitten.

6. wees niet bang
Don’t worry. Iedereen maakt weleens een ‘misser’ en niemand is perfect. Wanneer je nooit een fout zal maken dan betekent het dat je ook niet verder kunt groeien en niet veel meer te leren hebt. Van je fouten leer je en het maakt je mens.

7. wees eerlijk
Wees eerlijk naar jezelf maar ook naar de ander. Koppel je ‘ego’ los en communiceer je intenties en je gevoelens. Maar zorg dat je wel je eigen verantwoordelijkheid pakt. Ga niet in de slachtofferrol en speel open kaart. Mensen hebben vaak het best met je voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.