10 redenen om boeken te lezen

photo_2020-03-24_20-01-50

Hoeveel boeken lees jij per jaar? En wat voor een soort boeken zijn dat? Lees je omdat het moet, lees je voor je plezier? Wanneer is de laatste keer dat je een boek hebt gelezen?

De meeste succesvolle mensen hebben gemeen dat ze veel lezen. Door mijn studie Nederlands lees ik tegenwoordig nog meer dan eerst. Maar ik moet bekennen dat ik al vanaf dat ik jong ben van lezen houd. Ik weet nog dat ik in groep 5 naar groep 7/8 mocht omdat ik de boekenkasten van groep 5/6 al helemaal had uitgeplozen.

Steeds minder mensen lezen boeken doordat de spanningsboog steeds korter wordt. We zijn in tijden als deze gewend aan het lezen van korte nieuwsberichten omdat we snel afgeleidt zijn. Dit is dan ook één van de redenen waarom de NOS site zo goed werkt. De artikelen zijn kort en efficiënt. Ze kosten niet veel inspanning en ze zijn vaak niet langer dan een pagina.
Laatst las ik een fantasy boek. Normaal lees ik eigenlijk nooit echt fantasy maar voor jeugdliteratuur was het de bedoeling dat je een groot scala van jeugdboeken las en daar hoort fantasy natuurlijk ook bij. Bij de eerste pagina’s hoorde ik een stem in mijn hoofd die zich afvroeg: ‘waarom lees ik dit nu eigenlijk?’ Wanneer ik een zelfhulpboek lees heb ik nog het gevoel dat het met een bepaald doel is maar als ik een fantasy boek lees dan is dat doel er niet echt.

En dat is typisch iets voor deze tijd. We doen alles met een doel, we gaan vroeg naar bed om de volgende dag efficiënt te kunnen werken en noem maar op. Veel mensen hebben naarmate ze ouder worden minder hobby’s dan vroeger. Als kind op de basisschool maakte je misschien nog tekeningen of bouwde je hutten of gebouwen van blokken maar nu doe je dat niet meer. Want wat heeft het voor een nut. Die tekening gaat toch niemand zien, de toren van blokken valt toch weer een keer naar beneden etc. Wij mensen willen graag horen waarom we iets doen. We willen dus eigenlijk een reden hebben om iets te doen. En alles moet zo efficiënt mogelijk.

Persoonlijk heb ik de tijd van het altijd maar doelen willen stellen en het beter willen doen een beetje gehad. Ik heb nog steeds doelen waar ik aan wil werken maar ik focus me minder op het eindresultaat. Want alles is constant in beweging en vaak gaan de dingen niet met een rechte lijn omhoog maar golven de dingen een beetje. De ene keer gaat iets beter, de andere keer iets minder etc. en dit hoort allemaal bij het proces.

Maar terug naar het fantasy boek. Tijdens het lezen merkte ik dat ik weer helemaal terugging naar mijn kindertijd. Ik zat helemaal in het boek en in mijn eigen bubbel en de tijd vloog voorbij. Ik kwam toen weer tot het besef dat je dingen soms gewoon moet doen zonder een reden. Normaal lees ik altijd realistische boeken maar het is echt leuk om af en toe iets nieuws uit te proberen. Want je doet toch vaak het ‘vertrouwde’/het ‘bekende’.

Dus bij deze daag ik jullie uit om allemaal eens een boek te pakken en een paar bladzijdes te gaan lezen. En ik kan je verzekeren, het begin is altijd het lastigst. Het duurt soms even voordat je in een boek zit en het is altijd even een uitdaging om te beginnen. Maar als je eenmaal daar bent vliegt de tijd voorbij. En vooral nu, nu veel mensen binnen zitten is dit natuurlijk een perfect moment om veel te gaan lezen.

Oh en voor de mensen die toch nog meer redenen willen om meer te gaan lezen. Ik heb voor jullie een aantal redenen op een rijtje gezet.

10 redenen om boeken te lezen
1. Lezen is voeding voor je brein. Voor ons brein is het belangrijk om te blijven leren. Dit kan met fictie of non-fictie. Zolang het maar uitgedaagd wordt. Studies hebben laten zien dat lezen de kracht heeft om je brein-structuur te veranderen. Door meer te lezen word je slimmer en empathischer en houd je je brein in top-conditie.

2. Boeken zorgen voor een grotere woordenschat. Hierdoor worden gesprekken makkelijker te volgen en kun je betere gesprekken voeren.

3. Je kan in een paar uur leren wat iemand in een heel leven heeft geleerd.  Boeken zitten vol met waardevolle informatie. Het toepassen is natuurlijk een tweede.

4. Het lezen van boeken maakt je meer gefocust.  Lezen vergroot je spanningsboog.

5. Boeken verruimen je geest.  Ze zorgen ervoor dat je meer openstaat voor dingen en vanuit verschillende perspectieven leert kijken.

6. Lezen werkt ontspannend. Het lezen over bepaalde onderwerpen kan een tevreden gevoel opwekken. Vaak voel je je beter wanneer je een boek uitleest dan wanneer je een aflevering van een serie op Netflix hebt bekeken.

7. Lezen helpt om je herinnering te onthouden. Je zorgt ervoor dat je herinneringen beter bewaard blijven.

8. Het lezen van een boek zorgt ervoor dat je beter keuzes kan maken.  Je kan logischer nadenken door de informatie die je nu hebt.

9. Het lezen van een fijn boek kan er voor zorgen dat je beter gaat slapen. Het is slimmer om te lezen voor het slapen gaan dan dat je naar een telefoonscherm staart.

10. Lezen kan overal, een boek kun je overal mee naartoe nemen.

Genoeg redenen om te lezen lijkt me. Al snap ik natuurlijk dat lezen niet voor iedereen is weggelegd. Het fantasyboek waar ik het over en dus voor jeugdliteratuur las is het boek: ‘De orde van de gouden leeuw’ – Dorothée de Rooy. Dit is dus een jeugdboek.

photo_2020-03-24_20-01j-50

Verder las ik het boek: ‘Het is de liefde die we niet begrijpen’ – Bart Moeyaert. En momenteel ben ik bezig met het boek: ‘Honderd uur nacht’ – Anna Woltz. Ook dit is een jeugdboek voor het vak jeugdliteratuur. Maar ik wil toch nog even benadrukken dat ik ondanks dat dit voor mijn studie ‘moet’ ik toch door blijf lezen en ik geen reden zie om dit niet te blijven doen. Liefs en stay safe!

giphy (4)

5 gedachten over “10 redenen om boeken te lezen

 1. Fantasy is erg populair bij jongeren momenteel.
  Zelf lees ik me ook ongans. Ik kies nooit voor het voorspelbare. Pak iets te lezen wat je uitdaagt. Wat ver van je bed is. Niet het zoveelste nummer van een lijstje om af te strepen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Helemaal mee eens! Soms is het beter om even goed te zoeken en echt geraakt te worden (/ een parel te vinden) dan dat je de top 10 boeken meteen afgaat. En inderdaad niet altijd voor het ‘oude/gebruikelijke kiezen 🙂 Goede tip!

   Geliked door 1 persoon

 2. ik las nooit eigenlijk.. een paar maanden geleden hadden me opa en oma hun verzameling boeken uitgestalt bij ons in het hotel om te verkopen voor een goed doel. Mijn opa rade me toen al gelijk 1 specifiek boek aan.. het leek me wel leuk op zich maar had er geen zin in.. offcourse. Na een aantal weken toch maar gepakt voor dat hij weg zou zijn. Toen eigenlijk gelijk begonnen.. het boek heet Waterschaps Heuvel ( Watership Down) origineel engels boek. Ken je het? Ik moest er echt in komen en dan echt je aandacht erbij houden zoals je zegt! lastig.. nu we zo gewend zijn aan snelle korte teksten.. ook wel vet irritant, want ik vind het echt leuk, alleen wel lastig dus. Merk wel dat het fijn voor je is om gewoon een rustig boek te lezen:)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.