Over people pleasen en je eigen pad volgen

photo_2020-03-22_12-53-36

Ik schreef een stuk over je eigen pad volgen, over people pleasen en over mini Guinevere op de basisschool en op de middelbare school. Over hoe belangrijk het is om te luisteren naar jezelf en over hoe funest het kan zijn om de goedkeuring bij anderen te zoeken. Ik zou zeggen, pak er een kop thee bij want het is een behoorlijk lang stuk tekst geworden.

Af en toe komt er een uitdaging op mijn weg en dan probeer ik weer terug te gaan naar mijn eigen pad en mijn eigen gevoel. Want dat voelt het fijnst, mijn eigen pad, mijn eigen keuzes, mijn eigen weg.

Vaak voel je zelf wel aan of je op de juiste weg zit of niet. En dan heb ik het nu niet over een carrière pad of iets dergelijks al kan je hier natuurlijk ook goed bij nagaan of je iets doet voor jezelf of voor een ander. Ik wil graag mijn eigen ervaring delen, want wie weet dat het een ander iets kan helpen.

De middelbare school
Ik ben momenteel 19 jaar en ik hecht niet meer zoveel waarde aan de meningen van anderen. Op de middelbare school was dit nog anders. Toen vond ik het belangrijker wat anderen van mij vonden en ging ik liever op in de ‘massa’. Al was het nu ik terugdenk nog een hele klus om ‘niet op te vallen’. Want dat is eigenlijk wat ik en velen een groot deel van de tijd probeerden te doen: ‘niet opvallen.’ Zolang ik maar niet met mijn hoofd boven het maaiveld uitstak. In de puberteit wil iedereen ergens bij horen en niemand wil buiten de boot vallen. Zo’n 6 mensen uit mijn klas die ik 1,5 jaar na het behalen van onze diploma sprak hebben mij verteld dat ze niet helemaal zichzelf waren tijdens hun middelbare schooltijd. Best pijnlijk eigenlijk, want het kost nogal veel energie, om iemand anders te moeten zijn.

Op de middelbare school ging alles redelijk zijn gangetje en het was ook niet echt iets waar ik super bewust mee bezig was, dat: ‘niet opvallen’. Het ging voornamelijk onbewust nu ik er zo over nadenk. Ik werd er pas bewust van toen ik er eigenlijk niet meer omheen kon. Ik had nu eenmaal andere hobby’s en interesses en uiteindelijk wil je jezelf ook niet meer voor de gek houden. Dus gelukkig heb ik de laatste jaren van mijn middelbare schooltijd helemaal kunnen doorbrengen als mezelf, als Guinevere. Al weet ik zeker dat veel mensen maar een stukje van me kennen.

Eigenwijs op een blauwe crossfiets
Ik ben redelijk eigenwijs (ja je leest het goed, nog steeds) en dat uitte zich al vrij snel in van allerlei dingen. Op de basisschool wilde ik wel een jurk dragen maar dan wel met de voorwaarde dat ik daar een broek onder droeg. Ik knipte en maakte mijn kleding en ik weet dat ik zelfs een keer een pyjama met een ‘buidelzak’ (lees: zoals kangaroos dat hebben) heb gemaakt en dit vol trots aandeed naar school. Misschien dat mijn sterrenbeeld ‘Leeuw’ hier een beetje om de hoek komt kijken. Verder voetbalde ik op de basisschool met de jongens en had ik blauwe crossfiets. Ik had net als ieder kind de behoefte om erbij te horen maar ergens was ik ook gewoon anders. Ik hield niet van k3, ik at vegetarisch en noem maar op. En dit alles vond ik  wel prima. Eigenlijk kan je stellen dat ik al vanaf jongs af aan mijn eigen weg heb bewandeld, dit ging vanzelf.

Doen wat je leuk vindt
Op de middelbare school probeerde ik dan misschien wel om niet echt op te vallen maar uiteindelijk heb je gewoon interesses en dingen waar je blij van wordt. En je zou eigenlijk gek zijn als je hier niet naar zou luisteren. Het voelt namelijk fantastisch om te doen wat je zelf leuk vindt. En dit klinkt zo simpel maar ik hoor toch nog vaak mensen die zeggen: ‘Ik zou eigenlijk dat willen doen, maar (…) ‘ etc. en dit is zo ontzettend zonde. Waarschijnlijk kent iedereen wel het gevoel dat je helemaal op één lijn zit met jezelf en alles goed voelt. Je doet wat je fijn vindt, je luistert naar je behoeftes en je voelt je zo sterk dat kritiek je vrij weinig tot niets doet. Op zulke momenten wint je ego het niet van je innerlijke kracht (of hoe je het dan ook wilt noemen).

photo_2020-02-15_12-51-44

Kritiek en people pleasen
Ik merk dat ik niet zo bang ben voor meningen en dingen. Laatst zei iemand: ‘Wow, ik vind dat wel echt knap, ik zou dat niet durven’ en dan is het bijna zo dat ik dan pas ga nadenken van: ‘Ohja, dit is dus blijkbaar niet vanzelfsprekend voor mensen’.  En begrijp me niet verkeerd want ook ik heb soms de neiging om te gaan ‘people pleasen’. En dat kan dus echt funest zijn voor je eigen geluksgevoel. Het brengt je namelijk alleen maar verder weg van jezelf. Zelf ben ik erachter gekomen dat de mening van mensen mij dus niet echt veel doet en dat ik ook tegen kritiek kan en dat ik wat dat betreft niet leef uit angst. Maar ook ik nog veel te leren op dit gebied. Ook ik heb een bepaald persoon waarvan ik de mening net iets belangrijker vind dan die van een ander.

Loskomen van ideeën
Op mijn leeftijd is het heel erg belangrijk om los te komen van patronen, aannames, verwachtingen etc. En allereerst is het daarom belangrijk om de projecties van anderen onder ogen te zien. Sommige dingen zeggen echt iets van de ander en die kan je dus beter bij hun laten. Vanaf je 18e is het onwijs belangrijk dat je jezelf gaat vormen en je eigen ideeën gaat ontwikkelen. Jij weet zelf wat het best voor je is en niemand anders kan in jouw schoenen staan. En voor mij was dit best een gek iets want ik dacht altijd dat ouders, docenten en noem maar op het wel allemaal wisten. Zij waren volwassen en wisten dan vast wel wat goed voor me was. Maar bij deze dus nog een keer: nee dat weten ze niet, dat kan alleen jij weten. Ze willen misschien wel het best voor je, maar ze weten niet wat het best voor je is, dat weet alleen jij.

Dus even alles samengevat:

een paar tips op een rijtje
1. Luister naar je eigen gevoel (wat wil ik, wat voel ik, wat vind ik, wat denk ik)
2. Neem niet alles aan van wat anderen zeggen (dus ook niet wat ik nu zeg ha, maak onderscheid van wat van de ander is en wat van jouw is).
3. Focus je op jezelf
4. Vergelijk jezelf niet met anderen
5. Leef volgens je eigen normen en waarden
6. Vul niets voor een ander in
7. Weet dat de meeste mensen goede intenties hebben
8. Weet dat alleen jij weet wat goed voor je is

En verder wil ik zeggen, maak je niet teveel zorgen. Alles vindt uiteindelijk wel zijn weg. Dus jij zal die van jouw ook wel vinden. : )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.