Er is altijd een plan B

IMG_20191120_202913

Wij zijn opgegroeid met een sterke gehechtheid aan plan A. Wanneer dingen niet zo gaan als we van tevoren in ons hoofd hadden dan is het meteen gedoemd om te mislukken. We hebben een idee van hoe ons leven zou moeten gaan en wat we moeten doen om hier te komen. We hebben een plan met de bijbehorende doelen. Dit kan bewust maar ook onbewust gaan. Zo gaan we bijvoorbeeld 4 jaar studeren, dan kopen we een huis, we trouwen en beginnen dan met het opbouwen van een familie.

Maar voor sommigen van ons heeft het leven andere dingen in petto dan we in eerste instantie dachten. Dit kunnen mooie dingen zijn zoals verassingen en meevallers maar ook minder fijne dingen. Denk aan een ongeluk die ervoor zorgt  dat een bepaalde carrière nooit uitgeoefend kan worden. Of een partner die ervoor kiest om niet bij ons te blijven terwijl wij al een hele toekomst met de desbetreffende persoon hadden uitgestippeld.

Op zulke momenten is het belangrijk om verder te gaan met een ander plan, plan B.

Plan A werkt niet altijd uit zoals we dachten. Dingen kunnen altijd anders gaan omdat we simpelweg niet tot alle informatie in de wereld beschikken. Er hangt een negatiever label aan plan B dan aan plan A terwijl we vaak over meer kennis en ervaring beschikken wanneer we bij plan B aankomen.

Mensen schijnen best goed te zijn in het bedenken van een plan B. Maar toch hebben we vaak het idee dat dit niet heel goed is en dat je beter bij je eerste plan kan blijven. Dit komt doordat je als kind hebt meegekregen dat er geen plan B is. Hierdoor geloven we vaak niet in het feit dat we best in staat zijn om een goed alternatief te bedenken.

Wanneer plannen van kinderen fout gaan kunnen ze niet veel doen. Kinderen kunnen niet zomaar van school wisselen, scheiden van hun ouders, van baan veranderen of naar een ander land verhuizen. Maar volwassenen daarentegen kunnen dit wel. Volwassenen hebben de capaciteit om dingen te proberen en te veranderen van strategie. Dit vergeten we alleen af en toe. Wij kunnen dingen altijd heroverwegen of opnieuw bekijken.

Wanneer je partner toch liever bij een ander is dan kan je je hopeloos voelen. Maar de realiteit is dat er altijd een optie is om verder te kijken. Het kan inspirerend werken en helpen om te kijken naar anderen die moesten afzien van hun plan A. Onderzoek wijst uit dat 82 procent van de Nederlanders niet het soort werk doet waar hij als kind van droomde. Ruim 59 procent van de Nederlanders doet totaal ander werk dan waarvoor zij zijn opgeleid. Dit betekent dus niet dat bijna 60% van de Nederlanders mislukt is.

Je hoeft geen plan B bij de hand te houden maar het is wel belangrijk om te weten dat er altijd ruimte is voor een nieuw plan, een nieuw idee, een nieuwe visie en een nieuwe kans. We zouden er zeker van moeten zijn dat wanneer het universum andere plannen voor ons in petto heeft we plan A altijd mogen loslaten zodat er ruimte kan komen voor plan B.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.