5 wijze lessen uit disney films

Screen-Shot-2016-06-02-at-1.24.38-AM

Ik ben opgegroeid met Disneyfilms, Bambi, the Lion King en Lady en de Vagebond waren mijn favorieten. Die heb ik echt meerdere malen gezien. Laatst zag ik weer een stukje uit the Lion King en toen besefte ik mij weer hoeveel wijze lessen er in Disneyfilms zitten. Dus bij deze, mijn 5 favoriete wijze lessen die ik uit Disneyfilms haalde.

1. ”Hakuna matata.” – Timon and Pumbaa: ‘The Lion King’

animal-animation-disney-gif-Favim.com-1663160

Een echte klassieker, al zeg ik het zelf. Heb geen zorgen, zorg maar dat je geniet. Het is zo makkelijk om je zorgen te gaan maken over van alles en nog wat in het leven. Je kan uren bezig zijn met het nadenken over mogelijke scenario’s en andere ongein zonder enig resultaat. Waarom zouden we ons zorgen maken over dingen waar we toch geen controle over hebben. Want ja, we willen graag een bepaalde zekerheid maar eigenlijk is de enige zekerheid die we hebben dat niet alles zeker is. Vaak is voor jezelf zorgen en ervoor zorgen dat jij je fijn voelt al een hele taak. Dus stop met het verspillen van je energie en koester het voor de dingen die er echt toe doen.

2. ”Welke dag is het?” Vroeg Pooh. ”Het is vandaag.” Zei Knorretje. ”Mijn favoriete dag.” Zei Pooh. – Pooh en Knorretje Winnie the Pooh 

Winnie the Pooh vind ik geweldig. Hoe Winnie kan dansen in een rode crop top en kan genieten van honing is verademend. Altijd wanneer ik naar Winnie the Pooh keek voelde het alsof Winnie en ik vriendjes waren. Het was echt een wijze vriend. Deze quote helpt mij eraan herinneren dat je dit moment nu hebt. Hier moet je het nu mee doen en dit moment kan je jou moment maken. Het is verleidelijk om in de toekomst te leven of om in het verleden te blijven hangen maar hier heb je wederom geen controle over. Je kan er nu voor kiezen om anders te gaan denken, je kan er nu voor kiezen om uit te rusten, een boek te lezen, een vriend op te bellen of noem maar op. Winnie zorgt voor een positieve draai aan het gesprekje doordat hij ervoor kiest dat het vandaag zijn favoriete dag is. En dat vind ik mooi.

3. ”Als je niets leukst te zeggen hebt, zeg dan niets.” – Stampertje: Bambi

cf4eec95f6f76ef84dbe093408caaae0

We leven in een tijd waarop we van alles mogen zeggen en vinden. En dat is mooi, dat zorgt ervoor dat we vrijheid hebben en kunnen ervaren. Maar toch zit er ook een keerzijde aan. Op het internet kunnen we anoniem negativiteit verspreiden en af en toe lijken we te vergeten dat iedereen een gevoel heeft en dat woorden hard kunnen binnenkomen. Deze quote staat voor mij voor positiviteit. Positieve woorden kunnen zo’n mooie invloed hebben op iemands dag of leven en negatieve woorden dus ook. Kies daarom bewust voor waar je je mee voedt en wat je de wereld ingooit. Soms is het beter (voor jezelf en voor een ander) om niets te zeggen en het even te laten voor wat het is.

4. “Oh yes, the past can hurt. But, you can either run from it or learn from it.” – Rafiki: The Lion King

Nog een quote uit The Lion King want eerlijk is eerlijk, Rafiki heeft ook veel moois te zeggen. Wij mensen zijn snel geneigd om te bevriezen, te vluchten of te vechten wanneer we te maken krijgen met problemen of met pijn. We vluchten dan bijvoorbeeld in drank, drugs, gamen etc. Of we plaatsen onszelf in de slachtofferrol. Maar je kan altijd iets positiefs uit een negatieve situatie halen. En eigenlijk hebben wij natuurlijk ook maar bedacht of iets goed of slecht is. Situaties zijn eigenlijk vaak neutraal maar wij vinden het fijn om er een label op te plakken. Dit is niet erg maar het is wel zonde als je de kans niet grijpt om een les te leren uit deze (negatieve) ervaring of deze situatie.

Soms wil je het liefst je kop in het zand steken en verdwijnen maar het toont veel meer moed om de dingen gewoon aan te gaan en te leren van je ‘fouten’.

5. ”Goodbye might seem like forever, farewell is like the end, but in my heart is a memory, and you will be there forever.” – The old lady: Frank en Frey

Alles is tijdelijk en mooie dingen komen en gaan. Maar de herinnering en het gevoel in je hart zal altijd blijven bestaan. Ik vind dat heel mooi, we kunnen niet alles vasthouden maar we kunnen iemand of een herinnering wel in ons hart bij ons dragen. Vriendschappen, relaties maar bijvoorbeeld ook vakanties. Toen ik Bali verliet vond ik dit heel jammer maar ik kan er nu nog zo van nagenieten omdat ik weer heel goed terug kan naar het gevoel van daar zijn. En dat voelt heel fijn, dat je dat gewoon kunt doen. En datzelfde geldt natuurlijk ook voor belangrijke mensen of momenten. Wanneer je je afstemt op je hart en jezelf terugbrengt naar een fijn moment dan kan het bijna niet anders dan dat je dat geluk weer even ervaart. Soms zijn dingen veel dichterbij dan je denkt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.