Waarom het wel fijn is om een grote broer te hebben

photo_2020-01-23_16-56-48

‘Oh, dus jij bent het zusje van?’ een uitspraak die ik nog vaak zal horen.

Op de basisschool waren er vriendinnen verliefd op mijn broer. Op de middelbare school stopte dit niet. Ik weet nog dat er een meisje naar me toe kwam en vroeg: ‘Hey, wil je een keer afspreken? Ik vind jou ook wel aardig hoor, maar ik vind je broer zo knap’.

Eigenlijk vond ik dat altijd wel grappig, al moet ik er meteen bij zeggen dat ik en dat meisje uiteindelijk nooit hebben afgesproken.

Mijn broer en ik schelen 5,5 jaar. Dat is best een groot leeftijdsverschil als je klein bent en ik denk dat dit dan ook de reden is geweest, dat we eigenlijk nooit echt ruzie hebben gemaakt. Natuurlijk haalden we grappen met elkaar uit. Mijn broer knoopte bijvoorbeeld mijn maillot aan elkaar zodat ik niet meer kon lopen en in de avond kon hij doodleuk vertellen dat hij zin had in pannenkoeken. Als ik ze maakte wilde hij de spullen dan wel verder opruimen. Een eerlijke ruil zou je zeggen. Vervolgens kreeg hij dan een stapel pannenkoeken en waren het uiteindelijk mijn ouders die de keuken opruimden.

Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Want het kan soms ook best verwarrend zijn allemaal. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je je eigen spoor bewandeld en niet het gevoel hebt dat je hetzelfde moet doen als je broer. Of dat je zo moet worden als je broer. Het scheelt denk ik wel dat ik geen oudere zus heb. Hierdoor zijn we ook moeilijker te vergelijken.

Toen ik op de basisschool zat moest ik af en toe wel horen van mijn ouders dat ik me niet zo moest vergelijken. Want ik had soms het gevoel dat ik altijd achterliep met dingen. Terwijl ik later besefte dat dit altijd zo zal blijven. Want hij is nu eenmaal 5,5 jaar ouder en hij zal altijd 5,5 jaar ouder zijn. Hij ging eerder naar de middelbare school, had eerder een relatie etc. Inmiddels kan ik eigenlijk alleen maar de positieve kanten zien van het hebben van een grote broer. Dus bij deze, een ode aan hem, 10 dingen die ik leuk vind aan het hebben van een grote broer.

1. Het is altijd goed
Het maakt niet uit of we elkaar weken niet hebben gezien, we kunnen zo weer verder. Het is niet nodig om contact te onderhouden of om alle ins en outs van elkaar te weten, het is gewoon altijd goed. We kunnen een tijd geen contact hebben en dan weer bijna elke dag, dat maakt helemaal niet uit.

2. Feestjes en vrienden
Ik weet nog dat ik toen ik 17 was mee mocht naar een feestje in Amsterdam waar je eigenlijk 18+ moest zijn. Met een oudere vriendengroep om mij heen (lees: jou vrienden) mocht ik gewoon naar binnen. De kinderdisco sloeg ik over en af en toe ging ik mee naar een filmavond of een huisfeestje. Ik werd altijd met open armen ontvangen door je vriendengroep en het was altijd gezellig. Ik weet zelfs nog een keer dat een vriend van je hier naartoe kwam en dat ik uiteindelijk de hele avond met hem in de keuken heb staan praten en jij maar een beetje voor je uit zat te staren (sorry). Onze moeder vond dat toen wel grappig trouwens.

3. Wijze raad / advies
Of het nu om het beste mobieltje, schoolboeken, jongens of vakanties boeken ging, ik kon hem altijd om advies vragen. En nog steeds trouwens. Hij gaf altijd advies met de beste bedoelingen. En het is altijd fijn aan een grote broer dat ze volkomen eerlijk zijn. Ze zeggen waar het op staat en ze winden er geen doekjes om.

4. Veiligheid
Op school, in het donker, op feestjes en noem maar op voelde ik me altijd veilig. Ik wist altijd dat mijn broer in de buurt was en vast een paar koppen groter zou zijn dan de herrieschopper etc. In gevaarlijke situaties was mijn broer altijd degene die zijn hoofd koel hield en de verantwoordelijkheid nam.

5. Je leert hoe (de meeste) jongens in elkaar zitten
Tja, hoe jongens denken en handelen, ik weet er nog steeds niet alles van om eerlijk te zijn. Maar toch heb ik al een veel beter idee. Mijn broer leerde me dat jongens helemaal niet zo ingewikkeld zijn als dat het lijkt. Vaak zit er niet zoveel achter en zeggen ze gewoon waar het op staat. Op de basisschool merkte ik dat veel van mijn vriendinnen bijna een beetje bang voor je waren. Ze vonden je leuk, interessant maar ook een beetje eng. En ik merkte dat ik het helemaal niet zo eng vond om met jongens om te gaan omdat ik door jou wist dat ze geen aliëns waren.

6. School
Ik kon altijd terecht met vragen over school en ik had altijd boekverslagen en werkstukken die ik kon bekijken en lezen ter inspiratie. Ik heb nooit een boekverslag gebruikt maar ik heb zeker voorbeelden gehad die ik kon gebruiken ter inspiratie.

7. (Het goede) voorbeeld
Dit zal niet voor iedereen met een grote broer gelden maar mijn broer heeft eigenlijk altijd wel het goede voorbeeld gegeven. Op school, op sociaal gebied en noem maar op. Ik kon altijd een beetje meespieken met hoe zo’n rij-examen, een eindexamen en noem maar op zouden verlopen. Daarmee had ik soms al een streepje voor op anderen. Ik was op deze manier al een beetje voorbereid op wat zou komen.

8. Vervoer
Op de middelbare school ben ik een aantal keer door mijn broer opgehaald met de auto. En ik kan je vertellen, dat voelt op zo’n moment best wel stoer. Op die leeftijd had niemand van mijn klas zijn / haar rijbewijs en dan is het toch best wel even tof dat je broer je kan ophalen van het schoolfeest.

9. 2 kledingkasten
Een voordeel van het zijn van een zusje is dat je altijd spullen en kleding krijgt die je broer wegdoet (mits je dit wil natuurlijk). Inmiddels heb ik elke trui die hij bezit weleens aangehad, sorry daarvoor. Volgens mij heeft bijna iedereen zijn truien en shirts weleens aangehad trouwens. Best fijn om 2 kledingkasten (gehad) te hebben. En inmiddels heeft hij ook een paar shirts van mij die ik in maat XXXXXL gekocht heb dus dat zit wel goed.

10. Muzieksessies
Muzieksessies met je broer zijn één van de leukste dingen die er zijn en ik denk dat iedereen die een grote broer heeft dit wel kan beamen. Wanneer je een grote broer hebt ben je altijd verzekerd van veel nieuwe en nog niet ontdekte muziek. Jam sessies in de auto, in huis of waar dan ook zijn altijd genieten. Het is altijd leuk om muziek uit te wisselen.

Het voelt een beetje alsof er meer werelden zijn opengegaan in mijn jeugd. Enerzijds had ik wel een paar poppen maar anderzijds speelde ik runescape op de computer en klom ik in bomen. Na het schrijven van dit stukje ben ik erachter gekomen dat ik nog wel even door zou kunnen gaan. Het lachen om memes, samen koken, films kijken, elkaar advies geven over kleding of noem maar op. Ik hoor mensen vaak zeggen: ‘Stiekem had ik wel een grote broer willen hebben’ en bij deze ben ik stiekem wel heel erg dankbaar dat ik zo’n fijne broer heb.

Een gedachte over “Waarom het wel fijn is om een grote broer te hebben

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.