over uithoudingsvermogen en doorzetten

Processed with VSCO with c1 preset

Ik heb altijd geleerd dat het belangrijk is om uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen te hebben in het leven. Maar wat is uithoudingsvermogen eigenlijk? Is het hetzelfde als doorzetten en niet opgeven? En is het eigenlijk erg als je wel een keer opgeeft?

Het uithoudingsvermogen is het vermogen om gedurende een bepaalde tijd een lichamelijke of geestelijke inspanning te kunnen volhouden. Bij het woord uithoudingsvermogen kun je dus denken aan een hardloper met een goede conditie. Maar ik heb het over de andere vorm, over de geestelijke inspanning. Uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen hebben enige vorm van overlap. Al is de betekenis zeker niet hetzelfde.

Het doorzettingsvermogen staat voor het vermogen van een persoon om een bepaald doel te bereiken. De doelen die hij of zij zichzelf stelt, wil hij of zij per se realiseren, ondanks tegenslagen. De doorzetter maakt keuzes, en laat zich niet door tegenslag weerhouden om die keuze ten uitvoer te brengen.

In het leven stel je jezelf vaak doelen en maak je bepaalde keuzes. Het is fijn om je hieraan te kunnen houden. Wanneer je trouw bent aan je eigen doelen en keuzes is de kans groot dat je hierdoor meer  zelfvertrouwen krijgt. En het grappige hieraan is dat onderzoek uitwijst dat je vertrouwen nodig hebt om je doelen te halen. De twee gaan dus eigenlijk hand in hand.

Om meer zelfvertrouwen te krijgen moet je de afspraken met jezelf nakomen. Neem jij jezelf voor om vandaag die schoolopdracht af te maken? Doe dat dan vandaag. Wanneer je dit uitstelt stel je jezelf teleur en heb je er een volgende keer minder vertrouwen in dat je een opdracht daadwerkelijk afmaakt. Ik kan beamen dat ik mij beter voel wanneer ik toch ga sporten en dingen niet uitstel. Want, nog een open deur: ‘Van uitstel komt (vaak) afstel’.

Doorzettingsvermogen heeft te maken met wilskracht en dit kan je trainen. Voor het trainen van doorzettingsvermogen is het stofje dopamine van belang. Je kunt dopamine aanmaken door je te beseffen dat een klein doel behalen al een prestatie op zichzelf is. Verwachting en het geloof dat je iets kunt zorgen namelijk voor dopamine-aanmaak.

Andere vormen om dopamine aan te maken zijn:
– een goede nachtrust
– voldoende vitaminen en mineralen
– in beweging komen

Ook is het belangrijk om met weerstand om te leren gaan. Niet alles gaat vanzelf en soms heb je nu eenmaal te maken met tegenslag. Als je je bewust wordt van de reden waarom je iets doet dan wordt het makkelijker om met tegenslagen om te gaan. Je kan het ook een beetje vergelijken met het trainen van een spier. Je weerstand groeit naarmate je meer te maken krijgt met tegenslagen.

Ik zeg trouwens niet dat opgeven voor watjes is. Want soms vind ik het bijna knapper als iemand besluit om te stoppen. Dat vergt namelijk ook veel moed. Het is vooral belangrijk dat je jezelf niet voor de gek houdt en trouw bent aan je eigen gevoel en ideeën.

Voel vooral goed wat jij nodig hebt op dat moment. En soms is dat een extra zetje en soms juist een stapje terug. Er is geen goed of fout en er is helaas geen formule, maar dat maakt het ook wel weer interessant. En het is vooral belangrijk om te onthouden dat iedereen doorzettingsvermogen kan trainen.

3 gedachten over “over uithoudingsvermogen en doorzetten

 1. Ik heb hier de laatste tijd best veel over nagedacht, wat het betekent om doorzettingsvermogen te hebben. Ik vond altijd dat ik een hele hoop doorzettingvermogen had, maar daar ben ik nu toch aan gaan twijfelen. Soms geef ik makkelijk op als iets niet werkt. Is dat slecht? Of juist goed? Mijn conclusie was voornamelijk dat ik vaak dingen niet afmaak, omdat ik het interesse verlies en tegelijkertijd omdat ik te veel dingen interessant vind, waardoor ik vaak een project ‘opgeef’ en doorga met iets anders en vervolgens weer bij de eerste optie terecht kom na een tijdje. Misschien niet helemaal opgeven, maar de focus vinden om echt voor iets te gaan, is iets waar ik dit jaar aan wil werken.

  Like

  1. Woah, heel erg bedankt voor je berichtje!

   Ik herken wat je zegt. Zo heb ik bijvoorbeeld vorig jaar besloten om te stoppen met de opleiding die ik op dat moment volgde. En dan gaat er ook door je hoofd of je niet te makkelijk stopt en of het de juiste keuze was etc. Al ben ik mij steeds meer gaan afvragen of ik die keuzes eigenlijk wel zelf in de hand heb. Want alles in mij vertelde me dat het niet juist was om door te gaan op dat moment. Eigenlijk heb ik het gevoel dat ik helemaal geen keuze had, maar dat het gewoon zo moest gaan.

   Dat stukje over de interesses is ook heel herkenbaar. Ik heb zelf het gevoel dat ik heel veel dingen leuk vind om te doen en zou kunnen maar aan de andere kant houd ik ook van vernieuwing. Het klinkt in ieder geval alsof je beschikt over veel zelfkennis en reflectievermogen. En ik vind het een hele mooie intentie van je om je meer te gaan focussen op wat je echt wilt en daar ook voor te gaan. Mij helpt het altijd om me af te vragen waar ik echt behoefte aan heb. En ik probeer zelf ook gewoon te vertrouwen op het leven en dat de dingen wel met de tijd komen en gaan. Als de motivatie uit jezelf komt dan zit je vaak goed. En het is fijn om in je achterhoofd te houden waarom je bepaalde dingen wilt. Ik vind het in ieder geval een heel mooi doel en je leert vast steeds beter hoe je hiermee om kunt gaan. Het ga je goed! En nogmaals bedankt voor het delen. ( :

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.