De magie van de nacht

IMG_20190805_171544_361

Wat is het toch met de nacht? Gisteravond was het volle maan en we besloten toen spontaan een ommetje te maken. Het had iets magisch, het aanschouwen van de sterren en het maanlicht dat op ons scheen. Waarom lijkt alles toch mogelijk te zijn in de avond?

Toen ik die avond onder de wol kroop kwam ik tot het besef dat er zoveel meer mogelijk lijkt in de nacht. Ik krijg opeens allerlei impulsen en ideeën van dingen die ik op dat moment zou willen doen. Vaak word ik dan wakker met het idee: ‘Waarom dacht ik dat?’ en  dingen als ‘Gelukkig heb ik die persoon toch geen bericht gestuurd.’ Ik weet niet of ik de enige ben met dit verschijnsel. Maar wat ik wel weet is dat ik veel eerder de drang heb om mensen te bellen, naar buiten te gaan en uit het raam te hangen om naar de sterren te kijken. En bij deze, ik ben geen weerwolf, maar misschien heb ik gewoon teveel films gekeken.

Het lijkt wel alsof ik bijna overmoedig wordt in de nacht. Al is het woord overmoedig misschien verkeerd gekozen, want ik zou de dingen die ik in mijn hoofd haal best kunnen doen. Al zegt mijn verstand vaak de volgende ochtend dat ik juist heb gehandeld door het niet te doen.

Op het internet kwam ik deze vraag tegen:
”Waarom brengt de nacht inspiratie?
’s Avonds en ’s nachts krijg ik opeens allerlei ideeën voor mijn boeken, wat ik overdag niet krijg. Het lukt mij dan ook veel beter om eraan te werken dan overdag.
Ik merk dat ik hier lang niet de enige in ben. Alles waar inspiratie voor nodig is lijkt om de ene of andere reden ’s nachts beter uitgevoerd te kunnen worden.”

Persoonlijk kon ik mij daar heel erg in herkennen. Toch sta ik ook graag vroeg op en houd ik echt van de ochtenden. Eerlijk gezegd had ik een soort hele interessante theorie verwacht maar eigenlijk was het antwoord te logisch voor woorden.

In de avond is er ruimte voor ideeën omdat je dan niet meer in de rat race van de dag zit. Er is dan tijd voor rust. Ook ga je meer nadenken over het leven en word je geconfronteerd met het einde van het bestaan. Dit klinkt misschien wat dramatisch maar het is heel belangrijk om zulke momenten te hebben. Je komt in de nacht vaak dichterbij je fantasie en daarmee ook dichter bij jezelf. Want dit gevoel is er altijd alleen door de afleidingen van de dag komt het overdag minder naar voren. Het luisteren naar muziek kan het gevoel van verlangen, ideeën en inspiratie extra versterken.

Misschien moet ik er toch maar eens naar gaan luisteren, naar de magie van de nacht.

4 gedachten over “De magie van de nacht

 1. De nacht is geweldig! Ik merk echt dat wanneer eenmaal de echte stilte aanbreekt dat de energie juist toeneemt.. overdag heerst een soort vermoeiende sfeer waarbij alles maar door gaat.. Terwijl de nacht je een eindeloos gevoel geeft van tijd.. het doet er niet meer toe!

  Als nacht dier leef je in een soort andere wereld de zelfde plek maar dan magies 🙂 misschien wel een soort geheime plek waar ineens alles mogelijk lijkt…

  Straks ga ik stage lopen bij de ochtend show van 3FM en ik heb hier juist voor gekozen om meer in deze tijd te kunnen leven.. een nieuw ritme aan te maken waar bij ik opsta om 04:00 en ga slapen in de middag, ik ben echt ontzettend benieuwd hoe dit gaat bevallen!

  Ps ken je Bastille? Veel van hun liedjes gaan over de nacht 🙂

  Like

  1. Ja, echt helemaal mee eens! Alsof al het overige oplost.

   Mooi hoe je die geheime plek beschrijft. : )
   En wat ontzettend tof dat je daar stage gaat lopen! Het lijkt me in ieder geval heel leerzaam en ontzettend interessant om je routine en patronen zo om te gooien. Ik ben heel benieuwd wat dat met je gaat doen. Zo te horen heb je geen saai leven. (; Alvast heel veel plezier op je stage!

   Oeh ik ga ze weer eens opzoeken. Vroeger luisterde ik veel naar Bastille maar eerlijk gezegd was ik ze weer een beetje vergeten. Thanks voor de tip! 🙂

   Like

   1. Precies! Nee inderdaad ik ben zelf ook erg benieuwd..

    Ik snap je, Bastille was de eerste band waar ik heen ging en het is gewoon altijd bij gebleven.. niet de allerbeste liedjes maar T heeft wel wat : )

    En geen saai leven.. Hm tis maar hoe je er in staat.. ( ontsettende puberale gedachten hahah) Ik probeer het niet saai te maken maar ik weet nog nie of dat de sleutel naar geluk is.. ik merk dat na die leuke momenten je best kan inzakken en dat alles dan juist heel saai lijkt… maar dit is een best egocentrische gedachten..

    Okay te diepgaand!! Hopelijk vind je het nieuw album van Bastille ook mooi!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.