Wat ik leer van bali

Bali 2019-05939

In de eerste week dat ik op Bali was merkte ik al iets bijzonders op. Ik had een stuk minder gedachten, de zee, de temperatuur en de geluiden werkten zo kalmerend dat ik alleen maar daar kon zijn waar ik op dat moment was. Ik zou niet liegen als ik zeg dat ik echt de helft minder gedachten heb dan thuis in Nederland. Momenteel ben ik namelijk nog steeds op Bali, het liefst blijf ik nog een halfjaar op deze plek maar ik weet dat dit niet realistisch is omdat er ook gestudeerd moet worden. Voordat ik deze reis maakte dacht ik om eerlijk te zijn dat de hele ‘Bali hype’ een beetje overdreven was. Maar nu durf ik met zekerheid te zeggen dat ook ik helemaal om ben.

Het contrast met Nederland is ontzettend groot. De natuur is natuurlijk schitterend, de zee ligt op dit moment voor me en ik ben omringd door palmbomen en kleurrijke bloemen. Maar ook van de mensen kan ik veel leren. Iedereen is zo oprecht en aardig dat ik af en toe bewust ben van mijn eigen achterdochtigheid. Hier in het noorden, waar de minste toeristen zitten wordt niks vernield, dat hele fenomeen van vandalisme lijken ze gewoon niet te kennen.

De mensen nemen genoegen met wat ze hebben, ze hoeven niet steeds meer, denken niet alleen maar vooruit en leven veel meer in het nu. Ze lachen meer, zijn beleefd, ingetogen, minder direct dan wij zijn en je kan merken dat ze een groot hart hebben. Waarschijnlijk hebben een aantal van deze dingen met het geloof te maken. Zo maken ze elke dag een offertje met wierook en geloven ze in karma. Maar toch is het meer dan dat.

Bali 2019-05167

Er lijkt minder stress te zijn en minder prestatiedrang te bestaan. Toch merk ik dat ze het werk wat ze hebben erg serieus nemen en goed doen. Ze zijn dankbaar wanneer ze mogen werken en willen het liefst naar school. Ik had een gesprek met de kokkin die in onze villa kookt en zij vertelde dat het onderwijs hier niet door de overheid gesubsidieerd wordt en dat kinderen niets liever willen dan naar school gaan.

Wat ik van deze reis leer is dat wij het zo slecht nog niet hebben, wij hebben onderwijs, in verhouding meer te besteden, wij hebben allemaal een auto en hier is dat echt een heel ding wanneer je een auto kunt aanschaffen. Wij hebben meer toekomst mogelijkheden, we kunnen reizen en nog eindeloos dromen omdat het lijkt alsof alles maakbaar en mogelijk is.

In dat opzicht zijn wij rijk. Maar toch zie ik dat de mensen hier ook ontzettend rijk zijn. Familie is voor hun heel belangrijk, de natuur is meer dan prachtig en voldoening halen ze uit het goed doen voor anderen. Als ik in de avond naar de zee kijk en lichtjes zie branden van vissersbootjes dan voelt dat als de ultieme rijkdom en vrijheid. Omdat er geen druk op zit, ze gewoon bezig zijn met het leven zelf en voornamelijk buiten leven.

Het is mooi hier en ik hoop dat ik veel van deze lessen en dingen die ik hier tegenkom mag meenemen naar Nederland. Zo kan ik de dingen een beetje relativeren en leren dat er meer is in het leven dan alleen mijn eigen wereldje. De wereld is groot en wij mogen daar allemaal in meespelen en een rol hebben in het spel van het leven.

2 gedachten over “Wat ik leer van bali

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.