Een bijzonder inzicht

photo_2019-12-09_21-30-15

Een tijdje geleden scrolde ik door mijn notities. Het einde van 2019 komt nabij en dit is het moment om de laatste dingen op te ruimen, dingen te wissen en ruimte te maken voor nieuwe momenten en dingen. Ik stuitte bij mijn notities op een lijstje met doelen. Het lijstje was niet lang maar ik was hem volkomen vergeten.  En waar ik vroeger altijd dacht dat je je doelen altijd scherp voor de geest moest hebben kwam ik nu tot het inzicht dat ik helemaal mis zat met die overtuiging.

Ik las de doelen (het lijstje was niet heel lang, het had zo’n 4 punten) en ik weet nog dat ik in een soort staat van ongeloof terechtkwam. Nu weet ik niet of ik nog verder in moet gaan op het feit dat ik daadwerkelijk zo’n persoon ben die dus lijstjes met doelen in haar telefoon zet, want ja, zo ben ik dus blijkbaar. Altijd al gedaan trouwens, lijstjes maken.

Maar goed, ik kwam er op dat moment achter dat alles was behaald zonder enige vorm van moeite. En ik snap de sleutel tot succes nu eigenlijk nog steeds niet heel goed want het klinkt (op het eerste gezicht) heel onlogisch wat ik straks ga vertellen. Ik was periodes bijna obsessief met deze dingen bezig geweest. Denk bijvoorbeeld aan: het aanleren van gewoontes of het afleren van gewoontes. Ik heb voor mijn gevoel alles gedaan wat ik kon doen om deze doelen te behalen en ik ben als een soort gek van alles gaan proberen, maar niks hielp. Achteraf kan ik nog voelen wat voor een frustratie dat met zich mee bracht. Ook niet echt fijn voor je eigenwaarde trouwens.

Ik was constant bezig met verbeterpunten. Want het bezig zijn met doelen leek nu eenmaal een belangrijk iets in deze maatschappij. Altijd beter willen, altijd beter kunnen, altijd meer willen geven dan je al doet, meer doen, jezelf overtreffen en noem maar op. En begrijp me niet verkeerd, dat wilde ik ook. Maar nu, nu ik er helemaal niet mee bezig ben geweest heb ik de dingen van dat lijstje gewoon behaald, zonder dat ik er bewust van was. Achteraf moet ik er eigenlijk om glimlachen, dit is wat ik wilde. En nu is het zover en was ik die hele punten eigenlijk alweer helemaal vergeten.

De conclusie van dit alles is eigenlijk dat vechten voor je doelen helemaal niet vaak nodig is om iets te bereiken. En dat klinkt voor mijn gevoel nog steeds heel gek, ook nu ik dit zo opschrijf. Maar toch heb ik het zelf ondervonden. Voor mij werkt het in ieder geval om doelen op te schrijven en ze dan volkomen te vergeten. Het werkt voor mij om mijn focus te verleggen naar andere zaken (waar ik bijvoorbeeld blij van wordt) i.p.v. wat ik wil veranderen. En zo veranderen er langzaam dingen. Zo geleidelijk dat je het helemaal niet doorhebt in het moment. Ik ben dankbaar dat ik een lijstje in mijn notities heb gemaakt, maar ik vind het ergens ook wel een beetje aandoenlijk. Doordat ik mijn focus (onbewust) heb verlegd, want op een gegeven moment gebeurde dit gewoon, (waarschijnlijk ook omdat ik letterlijk moe was geworden van het constant bezig zijn met bepaalde dingen), heb ik het leven weer beter kunnen voelen. Dit laatste heeft ook te maken met een stukje vertrouwen in het leven zelf. En ik kan beamen dat ik dat stukje vertrouwen heb gekregen door dit inzicht. Ik heb altijd gedacht dat je moet vechten en dat dingen niet vanzelf gaan en inspanning kosten. En vooral dat je je moest focussen op je doelen. Maar juist door afstand te doen van je doelen geef je het gevoel van ruimte en creër je een gevoel van vertrouwen in het bestaan.

Dat doet mij meteen denken aan het boek: de alchemist van Paulo Coelho. Hierbij maakt een Andalusische herder een reis en daarbij leert hij te vertrouwen op kleine tekens van het universum. Op school is het morgen de bedoeling dat je een korte pitch geeft over je favoriete boek en ik heb voor deze gekozen. Ik vind het echt een prachtig boek en toen ik een jaar of 13 was en hem voor het eerst las heeft het echt een indruk bij me achtergelaten.

Een mooie quote om mee af te sluiten:

”Going with the flow is responding to cues from the universe. When you go with the flow, you’re surfing Life force. It’s about wakeful trust and total collaboration with what’s showing up for you.”  – Danielle LaPorte

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.