kort verhaal: verknipt

viering_JanLeisink (75)

Een schoolopdracht waarbij ik een kort verhaaltje moest schrijven waar het woord ‘litteken’ in voor moest komen. Ik mocht dit woord zelf een betekenis geven.

Verknipt
Ze kijkt me aan, doffe ogen, grote pupillen. Ze heeft me laten huilen en zoveel pijn gedaan. Een pijn die alleen ik kan voelen. Machteloosheid overvalt me, ik wil schreeuwen maar de schreeuw heeft plaatsgemaakt voor een stille leegte diep in mezelf. Een rilling loopt over mijn rug en ik huiver. Ik ben bang voor wat ik zie, bang voor de hardheid, bang voor de oordelen. Bang voor de kritiek en bang voor het falen, telkens weer opnieuw.

Alles wat ze me de afgelopen maanden heeft aangedaan staat als een foto op mijn netvlies gebrand. En dan heb ik het over zo’n foto waar je niks mee te maken wilt hebben, een foto waar je zelf niet op wilt staan, een foto die je uit elkaar wilt scheuren, wilt verknippen tot een hoopje papier om dat hoopje vervolgens in de container te smijten. Hopend dat het in een grote verbrandingsoven op mag gaan in as. Ze staat daar nog steeds gewoon een beetje te staren. Wat moet ze van me wil ik nu weten. Verschillende vragen suizen in mijn hoofd. De leegte wordt opgevuld door gedachten.

Ik haal mijn hand door mijn haren en adem diep in en uit. Het huis is leeg en hier sta ik dan, oog in oog met mijn grootste criticus. Ik kom steeds dichterbij en durf dan pas echt te kijken. Ik zie het kleine litteken bij mijn wenkbrauw wat me terugbrengt naar mijn kindertijd. De zorgeloze tijd waar de dagen bestonden uit spelen, klimmen en klauteren. Hoe langer ik hier sta hoe meer ik besef dat dat kind nog steeds in mij zit en dat ik verder moet kijken en uit moet gaan zoomen. Het verstikkende gevoel verdwijnt beetje bij beetje wanneer ik tot het inzicht kom dat ik niet het meisje ben. Ik ben de waarnemer van het meisje en haar spiegelbeeld. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.