over instagram

IMG_20190804_135025.jpg

Ik heb altijd al gemengde gevoelens gehad over social media. Soms vraag ik me echt af waar we mee bezig zijn met zijn allen. Iets dat begon als een plekje waar je je foto’s kwijt kon en bezig kon zijn met je hobby is een werkterrein geworden voor grote massa bedrijven.

Instagram begon met het volgen van je vrienden en elkaar up-to-date houden door middel van foto’s. Eigenlijk was het een soort van facebook zonder tekst. Inmiddels lijkt het meer op een magazine waar iedereen in wil staan. Modellen, meme-accounts, dieren, je docent, je buurmeisje, ‘influencers’, de vrienden van je ouders, iedereen heeft opeens instagram. De lijn tussen wat echt is en wat niet wordt steeds minder duidelijk en bedrijven maken slim gebruik van de goedgelovigheid en naïviteit van de jonge gebruiker.

Ik heb ontzettend vaak  op het punt gestaan om mijn hele account op te heffen, maar toch is er iets dat me tegenhoud. En dat zijn vooral de mensen waar ik geen nummer van heb en waar ik toch graag contact mee zou willen houden. Instagram is ook zeker niet alleen maar negatief. Ik merk alleen wel dat het vaker een negatieve impact op mijn vrienden heeft dan een positieve. Misschien dat ik ooit nog weleens mijn account delete, wie weet.

Wanneer ik aan een vriend vraag om een screenshot van zijn explore page te sturen dan krijg ik dit:

photo_2019-09-11_15-24-40

Bij een meisje krijg je dit:

photo_2019-09-11_15-24-43

Zo worden we langzaamaan beïnvloed, want je gaat geloven dat dit belangrijk is. Mannen schijnen het meest onzeker te zijn over het feit of ze wel mannelijk genoeg zijn en vrouwen zouden het meest onzeker zijn over hun uiterlijk. En ja, ik denk persoonlijk dat instagram er nou niet echt meewerkt aan je zelfvertrouwen.

Op reddit is er een hele pagina toegewijd aan het ‘ontmaskeren van de realiteit’; https://www.reddit.com/r/Instagramreality/

Mijn tips voor het gebruik van social media (zoals instagram) 
1. neem het niet te serieus
2. vergelijk jezelf niet met anderen
3. volg accounts die je inspireren of waar je een goed gevoel van krijgt.
4. ga niet meteen op social media in de ochtend
5. verwijder de app af en toe.

Zelf merk ik dat ik soms iets in mijn verhaal wil zetten en de foto dan weer verwijder omdat ik me afvraag waar het aan bij draagt. Ik wil anderen geen slecht gevoel bezorgen en ik hoef ook niet alles te delen. Ik vind het fijn om een stuk voor mezelf te houden en niet alles weg te geven. Op zulke momenten vraag ik me altijd af; waar is het eigenlijk goed voor? Nu zeg ik niet dat niemand meer social media moet gebruiken maar soms heb ik er zelf wel gemengde gevoelens over. Ik ben ben benieuwd naar jullie visie en tips.

2 gedachten over “over instagram

 1. Heyy heyy! Fijn om te lezen dat meerdere er zo over denken.. toch gek dat het dan altijd zo “stom” doorgaat :/ ik heb inderdaad ook periodes gehad zonder de apps enzo.. maar inderdaad tis op een manier toch ook wel fijn.. wel denk ik dat het belangrijk is dat je er wel bewust mee omgaat en dat je niet te veel in een tunnel visie komt ofzo.. goeie tips trouwens! Ik denk dat ik het maar weer eens een weekje zonder ga doen… 🙂

  Ps in je laatste Q&A was een klein klein typ foutje 😉 Bij titel van vraag 6

  Je verhalen zijn erg leuk om te lezen, ga zo door!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Heyy, heel erg bedankt voor je berichtje 🙏 en het delen van je visie / gedachten hierover. 🙂 Lief dat je de tijd hebt genomen om iets te schrijven.

   En super scherp van vraag 6, ik heb het veranderd. (; Merci! 😊

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.