Lief zijn (voor jezelf)

IMG_20190731_193639_871

In een tijd waarin we continue doelen nastreven, de informatie van alle kanten komt en we de perfecte vriendin, (klein)dochter, student etc. willen zijn vergeten we soms om echt even met onze eigen gevoelens te zitten.

Het is makkelijker om bepaalde dingen soms niet te voelen. Soms verliezen mensen zich daarom in drank, voedsel, drugs, seks, een koopverslaving en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is ook lastig om sommige dingen te voelen. Zelf weet ik af en toe niet waar een gevoel vandaan komt en wat mij dan helpt is om even uit te zoomen en te kijken waar ik op dat moment behoefte aan heb.

Ook helpt het mij om niet al teveel waarde te hechten aan een emotie of een gevoel. Je hoeft niet overal een reden achter te zoeken en soms is de reden (als die er al is) veel simpeler dan je zou denken. Het kan zijn dat je gewoon moe bent of even een dipje hebt.

Vaak schieten we in de paniek als we ons even niet zo fijn voelen, maar wat is zo’n moment eigenlijk op een hele dag en al helemaal op een week / maand. Ik heb altijd geleerd dat alles er gewoon mag zijn. Het is in deze situaties vooral belangrijk dat je je bewust bent van de gedachten en dat jij niet je gedachten bent maar dat je ze hebt.

Op het moment dat ik dit schrijf zit ik met een kopje koffie en een dekentje op mijn bed. Afgelopen dagen waren best druk en ik denk dat mijn lichaam een beetje zijn grens aan het aangeven is. Verkoudheid, keelpijn, koud zijn etc. Ik voel dat het nu extra belangrijk is dat ik lief voor mezelf ben en goed voor mezelf zorg. Ik vind het zo fijn als ik er voor anderen kan zijn, als ik een kopje thee kan brengen of een maaltijd mag koken voor iemand maar eigenlijk is het best gek dat je dit minder vaak voor jezelf doet. Natuurlijk zet je thee als je daar zin in hebt maar vaak doe ik dit voor mezelf dan toch minder bewust. Mijn doel voor vandaag is om precies de dingen te doen die ik fijn vind en zo te zorgen voor een dag vol selfcare.

Hieronder een lijstje met 10 dingen die je kan doen voor jezelf:

1. Kook een heerlijke gezonde maaltijd
2. Ga een rondje wandelen en geniet van de dingen die je tegenkomt
3. Zet je favoriete muziek op of luister naar een fijne podcast
4. Doe je meest comfy outfit aan
5. Begin aan dat boek wat je zo graag wilde gaan lezen, of lees je lievelingsboek opnieuw
6. Schrijf een lijstje met dingen waar je dankbaar voor bent
7. Focus je op je ademhaling, kijk naar de wolken en voel de grond onder je
8. Knuffel met een dier
9. Neem een warm bad
10 . Kruip eens een keertje vroeger onder de wol

 

2 gedachten over “Lief zijn (voor jezelf)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.