zelfliefde, wat is dat eigenlijk?

photo_2019-05-26_20-31-20Je moet eerst van jezelf houden voordat je van een ander kunt houden, ja ik weet het allemaal. Boeken, tijdschriften, instagram captions, het staat er vol mee. De term: ‘self love’ kom ik dagelijks tegen en je zou toch zeggen dat je iets op een gegeven moment wel aan gaat nemen als je het zovaak voorbij ziet komen.

Ik weet het dan ook dat het belangrijk is om van jezelf te houden en ik dacht dat ik dat eigenlijk al wel deed. Maar nu ik er echt even stil bij sta weet ik dat nog net zo niet.

Want wat is zelfliefde eigenlijk? En waarom houd het ons in deze tijd zoveel bezig. En als het ons niet bezig houdt, waarom voelen mensen dan de drang om ons op het hart te drukken dat het zo belangrijk is?

De betekenis die ik op het internet vond:
Zelfliefde betekent houden van jezelf, wat er ook gebeurt en wat jij ook doet. Zelfliefde betekent je ware zelf – je echte zelf – zijn. Zelfliefde betekent dat je liefdevol naar jezelf bent. Zelfliefde betekent dat je niet te streng en kritisch naar jezelf bent.

Bij ‘houden van jezelf’ kreeg ik altijd een beetje de kriebels. Want ik kan er niks aan doen maar ik zie dan meteen zo’n prins op het witte paard voor me die uren in de spiegel zit te kijken en aan zichzelf verteld hoe knap en geweldig hij zichzelf wel niet vindt.

Maar daar lag ook meteen mijn antwoord, want iedereen kan zeggen: ‘ja ik houd van mezelf, ik doe mijn best’ etc. maar in hoeverre voel je je hier comfortabel bij. In hoeverre voel je het ook echt in jezelf. Dat is namelijk het lastigst al zeg ik het zelf.

Het betekent dus blijkbaar dat je niet te streng en te kritisch naar jezelf bent. Dit vind ik grappig omdat ik juist het gevoel heb dat we in een wereld leven waar we opzoek moeten gaan naar de beste versie van onszelf, waarbij het gestimuleerd wordt om constant aan jezelf te werken, jezelf te verbeteren en alles uit jezelf en het leven te halen.

En ik moet eerlijk bekennen dat ik daar dus een beetje klaar mee ben. Ik houd helemaal niet van perfecte mensen, het perfecte plaatje en de perfecte film. Want zeg nou eerlijk, een film waarin alles goed gaat is toch ontzettend saai? En dat perfecte plaatje hebben we toch inmiddels (op instagram bijvoorbeeld) toch wel genoeg gezien? Dat kennen we nu inmiddels toch wel?

Ik zeg niet dat het niet goed is om jezelf te blijven ontwikkelen, maar ik denk dat dit ook op een natuurlijke manier kan gaan, ik denk dat je dit echt niet zo hoeft te forceren. Bij mij werkt dat in iedergeval niet.

De belangrijkste 5 tips voor zelfliefde die ik tegen ben gekomen heb ik op een rijtje gezet.
Kijk zelf wat je ermee wilt / kunt en onthoud dat je leven een journey is en dat het véél te vroeg is om je zorgen te maken over dingen waar je toch geen controle over hebt. Wees niet zo hard voor jezelf!

1. Stop met oordelen
2. Wees aandachtig
3. Vergeef jezelf
4. Stel grenzen
5. Maak je geen zorgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.